Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

„Sose felejtsük el, honnan indultunk!”

„Sose felejtsük el, honnan indultunk!” Életmód

Dobai Marika 1986-ban született Vargyason. 2008-ban a Sapientia Egyetemen könyvelés és gazdasági informatika szakot végzett, 2010-ben pedig pénzügy szakon mesterizett. Bár szerette a matematikát, sorsa mégis másképp alakult. Tanulmányai elvégzése után hazaköltözött Vargyasra, ám nyilván, mint sok más fiatal, szakmájában ő sem kapott munkát. De nem ült tétlenül.

Értékteremtő közegbe cseppent

A lehetőségek keresgélése közben fedezte fel az Erdélyi Magyar Ifjak szervezetet, amely által, mint vallotta, egy új világ, egy új dimenzió nyílt meg számára, a szervezet megváltoztatta életszemléletét.
– Általuk nagyon jó kapcsolataim lettek, számos területen kipróbálhattam magam. Képzéseken, csapatösszerázókon vettem részt. Belecsöppentem egy értékteremtő, kulturális közösségi életbe, éreztem ez az én utam, életre keltem. Nagyon sokat köszönhetek Nemes Elődnek és Furus Leventének. Mindig jó szívvel és hálával gondolok vissza rájuk. Az általuk szerzett tudás révén lettem az, aki. Így bátran mertem változtatni, kerestem az új kihívásokat, létrehoztam a Kapocs Ifjúsági Egyesületet – mondta el bevezetőül.

Sok mindennel kezdett el ekkor foglalkozni, egyebek mellett bedolgozott egy erdővidéki hetilaphoz is, újságíróként nagyszerű erdővidéki emberekkel ismerkedett meg.

Közben kitalálta a Gyur-móka személyes márkáját, süthető gyurmából alkotott tárgyakat.
„Ettől volt energiám, mindenben picit kipróbáltam magam, rájöttem mi áll hozzám közelebb. Jó emberek társaságát kerestem tudatosan, akiktől tanulhatok, és akik támogatnak”– mesélte magáról.

 

A Kreatív Gyerekkuckó

Dobai Marika nővére óvónő Kisbaconban. Marika mindig csodálta az ő munkáját, sok mindent ellesett tőle. Így került kapcsolatba a gyermekekkel, így született meg a Kreatív Gyerekkuckó ötlete, melynek keretében kézműves játszóházakat hívott életre: Vargyason a Cimbora Kört, Baróton pedig a Brumi Játszóházat.

Hirdetés
Hirdetés

„Gyermekközpontú egyéniség voltam mindig, így most a gyermekekre fókuszáltam első sorban. Mit tudok kihozni ebből? Valamit másképp kell tennem, különlegesebben” – remélte élete ezen időszakától. Így született meg a Kreatív Gyerekkukcó. Marika megkereste az egyetemről hazaköltözött vargyasi fiatalokat, velük együtt szőtte tovább álmait: Pataki Izolda, Varga Zsuzsa, Varga Imola, Varga Tímea, Farkas Mancika, Szőcs Betty, Máthé Emília, Trinfa Csilla és nővére, Veres Ildikó óvónő voltak partnerei.

 A Kreatív gyerekkuckóban mindig mozgalmas az élet

„Sikeres pályázataim révén bútorfestő tanfolyamokat szerveztünk több alkalommal Vargyason és Nagybacoban. Beneveztünk a Webkastély versenybe, ahol második helyezést értünk el. Ennek köszönhetően kiutazhattam hetedmagammal Brüsszelbe. Ekkor tárult ki a világ, és eszméltem rá arra, hogy egy faluból is lehet nagy dolgokat megvalósítani. Hogy mi a titka ennek? Elárulom: a sok szorgalom, a jó csapat, a kitartás, és az, hogy legyünk napirenden az időszerű információkkal.

Közben más tevékenységeket is szerveztünk: a magyar népmese napját, beneveztünk a Mesekunyhó versenybe, rendezvényeken vettünk részt Kovászna megye szórványprogramján keresztül. Két évig az EMI tábor, az ODFIE-rendezvények, a Székely Vágta állandó résztvevői voltunk” – emlékezett.

Változás: Vargyasról Budapestre

Sodorta az élet közben ide is, oda is, de úgy érezte, hogy abból mégis hiányzik valami. Úgy vélte, változásra van szüksége, ki szeretné próbálni magát, hogy mire képes még, hiszen szerette saját korlátait feszegetni. Így minden bátorságát összeszedte, és 2014-ben kiköltözött Budapestre. A magyar fővárosban egészen kalandosan alakult élete.

Hirdetés
Hirdetés

„Nullából kezdtem újra, ismeretség, támogatás nélkül. Két évig kereskedelemben dolgoztam, egy erdélyi cégnél kürtőskalács-készítéssel, -eladással foglalkoztam, majd két évig pénzügyi asszisztens voltam egy állattápot gyártó üzemben. Nehéz időszak következett, utána a Jóisten összehozott egy Kerepesen élő baróti vállalkozónővel, aki felkért, hogy a budapesti Kuktanodájába legyek a segítsége. Egy nyarat dolgoztam ott, imádtam. Heti öt nap, öt ország ételeit főztük jómódú gyermekekkel, utána csokigyárba, parkba, bowlingklubba látogattunk. Nagyon sok szeretetet kaptam, és ekkor jöttem rá, hiányzik a régi életem, mert nekem a gyermekek a mindeneim.
Közben grafikát tanultam, marketinget, rengeteg időt, pénzt fektettem önmagam fejlesztésébe, de ez nem volt elég, magányosnak éreztem magam. Szükségem volt egy közösségre, arra, hogy tartozzak valahová” – részletezte magáról.

Így csatlakozott a maglódi Tamási Áron Erdélyi Körhöz és a Hidegkúti Családsegítő Egyesülethez. Kitalálta, még hogyan tudna hasznos lenni. Felhívta a budapesti Csíki Söröző ügyigazgatóját, hogy mit szólnának, ha székely napot tartana mézeskalács-díszítéssel. Beleegyeztek, Marika mindent leszervezett, pedig még sütni sem tudott. De addig telefonált haza, míg a lényeget elmagyarázták neki. Hajnali négyig sütötte a mézeskalácsot, hogy minden jól sikerüljön, ám végül alig húszan mentek el a rendezvényre, kár volt izgulnia. De a résztvevők között volt egy kézdivásárhelyi lány is, aki megemlítette neki, hogy a budapesti Magyarság Házánál szükség volna olykor egy kézművesre. Úgy, hogy oda is elszegődött, s mert ott számlaképesnek kellett lennie, létrehozta egyéni vállalkozását.

Brandépítés: Gyur-Móka és Kreatív Gyerekkuckó

Itt úgy érezte, lassan visszatalál régi énjéhez: folyamatosan tanult, olvasott, marketing képzéseken vett részt. Építgette „brandjeit”, a Kreatív Gyerekkuckót, és a Gyur-mókát. Utóbbi keretében süthető gyurmából készített praktikus ajándéktárgyakat gyermekeknek, felnőtteknek. Jelenleg is folyamatosan készíti, küldi haza a termékeit.

GYur-móka termékek: a gyermekek örömére készülnek
„Egy fél év alatt sikerült felpörgetnem eddigi megvalósításaimat. A Magyarság Házában való rendszeres tevékenységem mellett a Várkert Bazárban 350 határon túli magyar gyermeknek tartottam foglalkozást, részt vettem gyermekfoglalkozásokkal Ópusztaszeren a Magyarok Országos Gyűlésén, a Székely Fesztiválon, a Charity Fesztiválon, Maglódon a Mesefaluban, a Transylvanicum fesztiválon. A budapesti Kürtőskalács Fesztiválon a Vitéz Kürtős felkérésére kürtőskalács-készítést is oktatok. A tavaly első alkalommal felállított kézműves sátramnak nagyon nagy volt a sikere. Közben örömmel, szívesen megyek haza is, ha felkérés van, rendezvényekre, város- , illetve falunapokra is” – számolt be jelenlegi életéről.

Hirdetés
Hirdetés

Vidd haza a megszerzett tudást!

Eddigi élettapasztalatait így összegezte: „Úgy gondolom, soha nem szabadna elfelejtenünk, honnan származunk, mennyi jót kaptunk otthonról. Én ezért próbálom tudásomat átadni, hazavinni Erdővidékre. A legutóbb például egy nagyon hangulatos kézműves kávézó workshopot tartottam Baróton. Büszke vagyok arra is, hogy sikerült együttműködnöm egy csodálatos művész emberrel, Demeter Ferencz kolozsvári bábszínésszel, akivel egy erdővidéki turnét szerveztünk és bonyolítottunk le, öt nap alatt 15 intézményben, 620 gyermeknek.

„Azt ajánlom mindenkinek, hogy foglalkozzon azzal, amit szeret, merjen kilépni a kényelmi zónából. Tanuljon a legjobbaktól, mert ha mindenki azt tenné, amihez készsége van, sokkal szebb lenne a világ! Vigyázzunk az erdélyi értékeinkre és az értékes emberekre!” – foglalta össze.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások