Felhívás!

Sokoldalú tortilla

Sokoldalú tortilla Életmód

Újfent Amerikában járunk (ha másképp nem megy, bár képzeletben), mégpedig Texas államban, a tortilla egyik hazájában, mely a tex-mex ételek fő alapanyagaként nemzetközi sikereket elérvén, már szerény hajlékomban is zajos diadalt aratott.

Sokoldalúnak nem formája miatt nevezem (ugyanis kerek), hanem mert, ha tortillánk és beleillő töltelékünk is van, máris többféle eledel elkészítésére vállalkozhatunk. A taco esetében a friss alapanyagok olajban sült tésztába kerülnek. A fajitas puha tésztából készül, a töltelék pirítva kerül bele.

A burritóban teljesen becsomagolt töltelék lapul, a chimichanga forró olajban kisütött, az enchilada (chilivel lefedetett jelent) meg chiliszósszal leöntött, lerben kisütött burrito. A migas (morzsa) a tex-mex konyhában rendkívül népszerű reggeli: az összetört tortillachipset rántottával, hagymával, serrano chilivel (reszkessetek ízlelőbimbók!) és sajttal keverik. A chilaquiles tortilla chipseket vagy darabkákat jelent, amit szószban főznek meg, gyakran hússal és sajttal. Nagyon hasonlít a migashoz. Végezetül megemlíthetjük még a mexikói melegszendvicset, a quesadillat, melyben a töltelék két tortillalap között sül, összetartó elem benne a sajt. Képünkön épp csirkehúsos burritók kelletik magukat.

SzakÁ(rus) Cs(illa)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.