Felhívás!

Sokakat érintő tabu

Sokakat érintő tabu Életmód

A férfiak zöme inkább nyelne sósavat, mintsem beismerje, hogy merevedési zavarokkal küzd, a témát tabuként kezeli a társadalom, annak ellenére, hogy közel sem csak az előrehaladott korral járó tünet, számos egyéb – többnyire lelki – okból is jelentkezhet. Urológus szakembert kérdeztünk.

Időnként társaságban elhangzik a következő vicc: két öregember beszélget, kérdezi az egyik: komám, emlékszel, amikor a katonaságnál brómos teát itattak velünk, hogy ne legyünk fickósak? Na, azt hiszem, már kezd hatni! Valahogy mégsem nevetnek szívből rajta a férfiak…

Dr. Szabó József urológus, a kézdivásárhelyi Polimed-Center klinika tulajdonosa több évtizedes szakmai tapasztalata alapján állítja: korántsem csak a korosabbak gondja ez, minden második negyven év feletti férfi küzd merevedési gondokkal, potenciazavarral, olyan problémákkal, amelyek valamilyen módon negatívan befolyásolják a szexuális teljesítményt.

Mindezeknek a testi tüneteken túlmutató következménye a frusztráltság, csökkenő önbizalom, lerombolt énkép. Nem csoda, hiszen túlszexualizált korban élünk, amikor a mindennapokat, az élet minden területét átszövi az üzenet, hogy csak az számít – a pénz mellett –, hogy mennyire „bika” a férfi, mennyire „szexi” a nő. A nyomás alól nehéz szabadulni, még akkor is, ha tudjuk, hogy ezek hamis, értéktelen elvárások, káros sarkítások.

A megoldás fele vezető első lépés azonban mindenképpen az, hogy az érintett felkeressen egy szakembert, akinek őszintén feltárja a helyzetét, sajnos, azonban nagyon sokan ezt sem teszik meg, szégyenérzetből, prüdériából, tagadásból. Ezen a téren a fiatalabb korosztályhoz tartozók nyitottabbak: hasonló a helyzet, mint a pszichológushoz való fordulással. Az idősebb, konzervatívabb személyek ezt a „nem vagyok dilis” fordulattal elintézik, míg a fiatalabbak körében elfogadott, hogy a mentális egészségünk érdekében ugyanúgy tennünk kell, adott esetben szakavatott segítséget kérnünk, mint testi egészségünk esetében.

– Az urológus jó eséllyel segíthet – szögezi le dr. Szabó József, kivéve, ha szervi bajok állnak a merevedési zavarok mögött, azaz a barlangos testek vérellátásával van probléma. Minden más esetben meg kell és meg is lehet keresni a páciens számára megfelelő megoldást, fiatal korban ezek túlnyomórészt lelki, pszichés eredetűek, gátlások, és nagyon sok középkorú férfi önbizalomhiány miatt nem tud teljesíteni. Hogyha ezeket az okokat sikerült tudatosítani, elhárítani, mód van különféle készítmények alkalmazására is – ismertette az szakember.

Elsőre mindenkinek a „kék tabletta”, a Viagra ugrik be, de annak ma már számos változata elérhető, egy másik kategória pedig a növénykivonatokat tartalmazó, gyógyszernek nem minősülő készítményeké, utóbbiaknak is széles skáláját kínálják.

– A gyógyszerek jobbak, biztonságosabbak, hiszen piacra dobásukat komoly kutatások, tesztek előzték meg, mindössze arra kell ügyelni, hogy nitrit-nitrát készítményt szedő, vagyis szív- és érrendszeri problémákkal küzdő beteg esetében nem feltétlenül javallottak, esetükben kardiológiai vizsgálat is szükséges annak eldöntésére, hogy szedhetik-e a potenciajavító tablettát, ezzel szemben a növénykivonatok között sok lehet a kétséges eredetű és hatású – hívja fel a figyelmet dr. Szabó.

A potenciazavar, merevedési gondok rendeződésében nagy szerepe lehet egy megértő, türelmes partnernek, aki támogatja az okok felderítésében, és nem további frusztráció, ezáltal még súlyosabb gondok forrása. Végül, de nem utolsó sorban, az együttlétet tudni kell a maga helyén kezelni, intimitás- és örömforrásként tekinteni rá, de sajnos a mindent elárasztó pornó hatására sokan teljesítménysportnak hiszik, holott azokban minden túlzott (méret, időtartam, partnerek száma), és külön cikket érdemelne az a degradáló, megalázó mód is, ahogyan a nőket szerepeltetik. Ne ezt a mintát vigyük a hálószobába!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások