Hirdetés
Hirdetés

Sok autós hagyja az utolsó pillanatra a gumicserét

Sok autós hagyja az utolsó pillanatra a gumicserét Életmód

Hamar elszaladt a tél, nem volt még olyan régen, amikor a gumisnál álltunk sorba, hogy a nyári abroncsokat télire cseréltessük, most pedig megint be kell jelentkezni, ha eddig nem tettük meg. A szakemberek szerint március 20-a után pörögnek fel csak igazán az események, akkor már csak jelentős várakozás után tudnak csak bennünket fogadni.

A szervizekben dolgozók tapasztalatai alapján elmondható, hogy tíz autósból kilenc a hőmérsékletet alakulását figyeli, azonban azt, hogy a tartós 7 fok feletti átlaghőmérséklet esetén már cserélni kell az abroncsot, azt csak az autósok kicsivel több, mint fele tudta. A cserét sokan kitolják egészen április végéig.

Miért fontos a csere?

Jobb, ha tudjuk, a gumiabroncsok tapadása a gyártástól számított tíz, a felszereléstől számított öt évig a legbiztonságosabbak, ebben az időszakban tapadnak legjobban az aszfalton.

Gyakorlatilag minden gumiabroncson van profilmélységjelző, ami egy jól látható kitüremkedés valamelyik szélesebb, központi vízelvezető csatornában, ami jelzi, ha a körülötte lévő mintázat erre a szintre kopott. Amikor ezt elérte az abroncs, cserélni kell. Ez alatti értékek esetén a rendőr meg is büntethet bennünket.

Autók esetében nemcsak a gumicsere a fontos, hanem érdemes a futóművet is beállíttatni, különösen, ha a következő jelenségeket észleljük:

•    kopogó hangot hallunk
•    az abroncsok szélén rendellenes kopást látunk
•    bizonytalan úttartás

A fáradt, kopott, esetleg kopogó futómű veszélyes üzem is lehet, ugyanis csökkenhet a gépkocsi stabilitása, ez rendellenes kopást okozhat, ezek együttesen pedig balesethez is vezethetnek. Ezért nagyon fontos, hogy a futómű alkatrészei mindig tökéletes állapotban legyenek, megfelelően beállítva.

A klímát se kapcsoljuk be tisztítás nélkül

Autók esetében jól tesszük, hogy az általános átvizsgálás mellett a szellőztetést is átnézetjük, hiszen nagyon fontos, hogy használat előtt kitisztítsák.

A klímaberendezés ugyanis a baktériumok melegágya, a páralecsapódás miatt nedvesség képződik a rendszerben, amelyben a baktériumok elszaporodnak, ez pedig allergiás reakciókat, légúti panaszokat is eredményezhet.

(hirado.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük