Felhívás!

Romló szövegértéssel jár az online oktatás

Romló szövegértéssel jár az online oktatás Életmód

A járványügyi adatok javulásával az iskolák sorra visszatérnek a jelenléti oktatáshoz, a kényszerű bezárás hatásai azonban még sokáig érezhetőek lesznek.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD tanulmánya szerint szignifikáns összefüggés van az iskolák bezárása és a diákok szövegértése között. A 2018-as PISA-teszt eredményei alapján azokban az országokban, ahol az adott tanévben sok napon át szünetelt az oktatás, rosszabb eredményeket értek el a 15 éves diákok, mint ahol kevesebb volt a leállás. A nemzetközi szervezet oktatási igazgatója szeirnt azonban nem is ez a legfontosabb következmény.

Az online oktatás szocializációs hiányhoz vezet a gyermekek körében, ahogy az egyre súlyosabb eszközfüggőség is.

“A szülők és a pedagógusok korábban megpróbálták visszafogni a gyerekek hozzáférését a táblagépekhez, mobiltelefonokhoz és egyéb digitális eszközökhöz, de a jelenlegi helyzetben ez teljességgel irányíthatatlannál vált. Az online térbe terelt oktatás és a tanórán kívüli tevékenységek miatt most már folyamatosan az interneten lógnak, és azt sem tudjuk, hogy milyen oldalakon” – mondta Maria Rousszohadzákisz görög beszédpatológus.

Az Euronews athéni tudósítójának beszámolója szerint az oktatási, szociális és pszichológia következményeken túl a gyerekek látásproblémáit is kezdik összefüggésbe hozni a kiterjedt képernyő-használattal. A szakértők abban bizakodnak, hogy a védőoltások révén a következő tanévben már kevesebb szükség lesz a távoktatásra.

(euronews)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások