Hirdetés
Hirdetés

Rendszerben gondolkodva – vakuk és tartozékok

Rendszerben gondolkodva – vakuk és tartozékok Életmód

Egy jó fényképezőgép alapvető, de önmagában kevés ahhoz, hogy jó képeket készítsünk. A kamerához szükséges néhány olyan kiegészítőt is beszereznünk, amelyek használatával közelebb jutunk a tudatos és művészi fotók megalkotásához. A fotózás komplex alkotási folyamat, és ehhez elengedhetetlen a megfelelő technikai felszereltség is. Megfelelő objektív és vaku mindenképpen szükséges. Vakuknál is széles a skála, legyen szó rendszer- vagy stúdióvakuról.

Rendszervaku

A stúdióvakuk és a rendszervakuk között egyre kisebb a különbség. A kétféle vakutípus között a teljesítmény a döntő. Ennek mértékét a kulcsszám adja meg. Stúdióvakut elsősorban műteremben használunk, illetve, ha a környezeti fényt, napsütést szeretnénk túlszárnyalni. A rendszervaku, vagy más néven kisvaku, gyorsvaku, egy olyan villanófény, amely hosszabb, illetve rövidebb ideig villan, ezzel szabályozva a kép megvilágítását. A vaku és a fényképezőgép digitálisan kommunikálnak egymással, azaz egy rendszerben működnek. Ez a kommunikáció történhet TTL vagy manuális módban. Az egyik legnépszerűbb rendszervaku a Godox AD200 és ennek fejlettebb, Pro változata. Sokféle kiegészítő készült hozzá, nemrég a tengerentúlon jelent meg a legújabb. A kamera és a hozzá tartozó vaku is használhatatlan, ha nincs megfelelő energiaforrása. Ezt az energiát a vakuk hálózatról is kaphatják, de a főszerepet az akkumulátorok játszák.

Energiát pótolni

Ahogy a digitális fényképezőgép, úgy a villanófény is falánk energiafogyasztó. A meglévő akkumulátorok mellé tanácsos pót aksit is beszerezni, és a töltőről se feledkezzünk meg! A fent említett vakutípushoz a Godox kreált egy komoly töltőt. Pontosabban az MB-6 Multi akkumulátortöltőt a Flashpoint fejlesztette ki, a Godox gyártotta, és Adoramatól lesz beszerezhető, egyelőre csak az Egyesült Államokból. Ez a töltő egyszerre hat akkumulátort képes feltölteni. A hatos dokkoló nagy erénye a töltés mellett, hogy karbantartásra is alkalmas. Praktikus, ha esetleg hosszabb ideig nem használjuk az aksikat. A Li-ion akkumulátorokat 60%-os töltöttségi szinten képes tartani, amely az ilyen típusú áramforrások számára az ideális mérték.

Kiegészítők, tartozékok

A rendszervakuk további lényeges kiegészítői a különféle fényformálók – ilyen például a diffúzor, softbox, stb. – és a többféle rendszertartó megoldás. A fényformálók között találunk olyat, amely a kamerára csatlakoztatott vaku fényét változtatja meg, illetve olyat is, ami a fényképezőgépről eltávolított villanófény módosítására alkalmas. A tartók pedig abban segítenek, hogy a fényterelőket a rendszervakukkal képesek legyünk összekapcsolni. Bár a rendszervaku nem éri el a stúdióvaku teljes tudását, a rendszervakuk és kiegészítőik a professzionális fényképezés alapvető kellékei.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük