Felhívás!

Profiterol

Profiterol Életmód

Az olasz édességek három dobogós helyezettje a tiramisu, a panna cotta és a profiterol (szerintem). Ez utóbbi az égetett tészták családjának Olaszországba szakadt tagja.

Franciaországban él a croque-en-bouche, a Paris-Brest, a choux au craquelin és az éclair fánk, Magyarországon pedig a képviselőfánk. Bel- és kültartalomban különböznek, mint minden rendes család tagjai. Általában kerekdedek, vanília- vagy cukrászkrémmel (2 dl tej, 1,5 dl

tejszín, 1 egész rúd vanília, 4 tojás, 3 dkg kristálycukor, 2 dkg kukoricakeményítő), tejszínhabbal töltöttek, a Paris-Brest azonban koszorú alakra tett szert és vaj&mogyorókrémmel dúsított cukrászkrémmel, a choux au craquelin túrómousse-szal, az éclair pedig hosszúkás alakú és csokikrémmel töltött, végül a croque-en-bouche-t karamellbe mártva egymásra rakosgatva, piramisformában találjuk.

A profiterolt is sárgakrémmel töltik (manapság már akár különböző ízesítésű cukrászkrémekkel), és a tetejére csokoládémáz kerül. Szükségeltetik hozzá egy jó égetett tészta recept (4 tojás, 15 dkg finomliszt, 1,5 dl hideg víz, 1,5 dl hideg tej, 10 dkg vaj). A tűzhelyen kikevert tészta a sütőben nyeri el végső formáját, mely kívül ropogóssá, belül üregessé puffad, ily módon előkészülvén a krémek bekebelezésére.  Nem egy gyomorkímélő édesség, de sátoros ünnepeken megreszkírozhatjuk fogyasztását.

Berszán-Árus Csilla

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. április 7., 15:39
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Gyomorkímélő?? Ennél emészthetetlenebb ételek vannak a magyar konyhában, nem a profiteroltól kell a gyomrot félteni. Alakkímélőnek azonban én sem nevezném.