Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Narancssárga viharriasztást adtak ki 18 megyére

Narancssárga viharriasztást adtak ki 18 megyére Életmód

Narancssárga riasztást adott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország 18 megyéjére a várható viharok és felhőszakadás miatt.

Hirdetés
Hirdetés

Az előrejelzések szerint kedden 14 órától szerda 5 óráig Erdélyben, Máramarosban, Moldva északi felében és a hegyekben viharos erejű szélre, helyenként 70-90 km/órás széllökésekre, felhőszakadásra, villámlásra és akár jégesőre is számítani lehet. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 30-40, elszórtan az 50-60 litert négyzetméterenként.

A másodfokú riasztás Máramaros, Beszterce-Naszód, Suceava, Botoşani, Maros, Hargita, Neamţ, Iaşi, Szeben, Fehér és Brassó megye egész területére, valamint Kolozs, Bákó, Kovászna, Argeş, Vâlcea, Gorj és Hunyad megye egy részére vonatkozik.

Ugyanakkor szerda 10 óráig hasonló időjárásra figyelmeztető sárga riasztás érvényes a nyugati és az északnyugati megyékre.

Első- és másodfokú árvízriasztást adtak ki erdélyi és moldvai folyókra

Erdélyi és moldvai folyókra rendeltek el kedden másodfokú (narancssárga) jelzésű árvízvédelmi készültséget a hidrológusok. A riasztás kedd estétől szerda reggelig van érvényben.

Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) prognózisa szerint augusztus 17-én 18 órától augusztus 18-án 10 óráig nagy mennyiségű víz árad le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, nő a folyóvizek szintje, villámárvizek alakulhatnak ki, és a vízállás meghaladhatja a másodfokú készültségi szintet a Beszterce Suceava, Neamţ, Hargita és Bákó megyei szakaszainak és a Moldova Suceava és Neamţ megyei szakaszainak vízgyűjtő medencéjében.

Ugyanakkor kedden 14 órától szerdán 16 óráig a vízállás meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Visó (Máramaros megye), Nagy-Szamos (Beszterce-Naszod megye), Kis-Szamos (Bihar és Kolozs megye), Maros (Hargita, Maros és Beszterce-Naszód megye), Aranyos (Fehér és Kolozs megye), Kis-Küküllő (Hargita, Maros és Fehér megye), Nagy-Küküllő (Hargita, Maros, Szeben és Fehér megye).

Elsőfokú árvízrasztás van érvényben a következő folyók vízgyűjtő medencéjében is: Maros (Fehér, Szeben és Hunyad megye), Olt (Hargita, Kovászna, Brassó, Szeben, Vâlcea és Argeş megye), Tatros (Hargita, Neamţ, Bákó és Vrancea megye), Beszterce (Suceava, Neamţ, Hargita és Bákó megye), Moldova (Suceava és Neamţ megye), Suceava (Suceava megye), Szeret (Suceava, Neamţ, Botoşani, Iaşi és Bákó megye), Jijia (Botoşani és Iaşi megye).

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük