Felhívás!

Mire is jó a jóga?

Az edzésformák közül a jóga az egyik olyan, amely az egész testet megmozgatja, felfrissíti, a testen kívül mentálisan is edz. A jógapózok és mozdulatok segítenek, hogy hajlékonyak és fittek maradjunk mindig, emellett megtanít, hogyan koncentráljunk, miként tárjuk ki az elménket.

A jógának elképesztő előnyei vannak, elsősorban kalóriát égetünk vele: amikor jógázunk, 200–600 kalóriát is elégethetünk. A yinyasa jógával körülbelül 400 kalóriát, míg a bikram jógával több mint 600 kalóriát égetünk el egy óra alatt. A másik fontos szerepe ennek az edzésformának, hogy csökkenti a stresszt, így, amikor stresszesnek érezzük magunkat, az izmaink pedig megfeszülnek az idegességtől, akkor van itt az ideje jógázni egyet. A jóga irányítja a súlyt, segíti a fogyást. Ha rendszeresen járunk jógázni, életmódváltás is bekövetkezik, amelynek hatására egészségesebben táplálkozunk, és jobban odafigyelünk magunkra. Az sem elhanyagolható, hogy okosabbá tesz, megelőzi a betegségeket, jobb futóvá tesz, lerövidíti az izomgenerációt és ellazít.

– Régóta szemezgetek a jógával, de valahogy nem volt elég motivációm és legfőképp időm rá. Tavaly ősszel rábukkantam egy jógatanfolyamra Kolozsváron, és úgy gondoltam, most vagy soha. Jártam pár hónapot, lett valami alapom. Azóta egyedül jógázok, és próbálom fejleszteni magam benne – mesélte Parászka Emőke, aki lassan egy éve kezdett el jógázni.

Emőke elmondása szerint nem testmozgásnak tartja a jógát, hanem inkább szellemi feltöltődésnek. Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy jógázás után mennyivel nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb az ember.

– A jóga számomra az „énidő”. A napom azon időintervalluma, amikor mindent kizárok, és csak magammal foglalkozom, ami a nap további részében nem igazán mondható el – mondja.

Parászka Emőkétől megtudtuk, hogy nem sokat változtatott az életmódján, hiszen eddig is odafigyelt, hogy mozogjon rendszeresen, igyon elegendő folyadékot, és ne egyen meg mindenféle egészségtelen ételt.

– Nagyon megszerettem, a karantén alatt ez éltetett úgymond. Mindenképp edzésben szerettem volna tartani magam, és örök életemben untam másfajta erősítő gyakorlatokat csinálni, kezdeni s végezni, egyik kört a másik után tenni. A jógát még nem tudtam megunni, mivel mindig van egy póz, egy mozdulat, ami célként lebeg előttem, és ez végig motivál. Emellett formában tart, és lelkileg is kicsit „gatyába ráz”. Mindenképp folytatni fogom – tudtuk meg Emőkétől.

Mára nagy divattá vált a jóga, nem is csoda, hiszen számos előnye van, és nem csak azok számára, akik fogyni szeretnének. Nagy múltra tekint vissza, eredetileg indiai vallási módszerek és technikák szerint alakult ki az újjászületés és a karma körforgásából történő megszabadulásának céljából. A jóga célja, hogy testünk és lelkünk között egyensúlyt hozzon létre.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.