Hirdetés
Hirdetés

Minél bénább a csomagolás, annál jobban örülünk az ajándéknak

Minél bénább a csomagolás, annál jobban örülünk az ajándéknak Életmód

Ki  gondolta volna, hogy a csomagolás is számít abban, mennyire örülünk az ajándékoknak?

Hirdetés
Hirdetés

November eleje van, el kell kezdeni a karácsonyon gondolkodni, ha nem akarjuk, hogy az utolsó utáni pillanatban szakadjon a nyakunkba és a pénztárcánkra az ajándékok beszerezése. Ajándékot adni nem kötelesség, de jó érzés, sőt már azt is bebizonyították a kutatók, hogy az egészségünkre is jó hatással van az ajándékozás. Most pedig annak néztek utána, hogy az ajándékok csomagolása hogyan hat az örömérzetünkre.

Journal of Consumer Psychology szaklapban megjelent tanulmány szerint nem mindegy, hogyan csomagoljuk be a karácsonyi ajándékokat, mert az is múlhat a csomagoláson, hogy mennyire örül neki, aki kapja – márpedig mi mind azt szeretnénk, ha nagyon örülnének az ajándékoknak a szeretteink.

A kutatók arra keresték a választ, hogy a csomagolás milyen hatással van az elvárásokra és az elégedettségre annál, aki kapja az ajándékot. A kutatásban részt vevőknek ugyanazt az ajándékot adták más és más csomagolásban, és a végén kiderült, hogy azoknak az ajándékoknak örültek jobban, amiket hanyagul csomagoltak be. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy nagyobb elvárásokat szül a gyönyörű csomagolás, ami nem mindig találkozik azzal, amit a csomag rejt.

Azért még mielőtt használt újságpapírba kezdenénk csomagolni az ajándékokat, a kutatás további részét is érdemes elolvasni – azt is vizsgálták ugyanis, hogy mennyire számít az ajándékozó és az ajándékozott közötti kapcsolat a csomagolás szempontjából. Úgy tűnik, hogy kevésbé fontos kapcsolatok esetében – ha például egy kollégáról vagy a szomszéd néniről van szó – a csomagolást a kapcsolat mércéjeként értelmezték az ajándékozottak, azaz ha szépen volt becsomagolva, azt érezték, hogy ez a kapcsolat fontos az ajándékozó számára, ezért aztán jobban is örültek az ajándéknak, bármi is volt az.

Mit tanulhatunk ebből a tanulmányból? A barátok akkor örülnek a legjobban, ha béna a csomagolás, míg a lazább ismeretségeknél érdemes a tökéletességre törekedni az ajándékok csomagolásánál. Ebben a szellemben meg is nyugodhatunk: aki számít, annak elég lesz egy papírzacskóban átnyújtani az ajándékokat.

(nlc)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük