Felhívás!

Mindennapi mérgek

Mindennapi mérgek Életmód

Vasárnap délután az Egészség, Nevelés és Család Egyesület (közreműködve a baróti művelődési házzal) előadást tartott a háztartásban megtalálható vegyszerekről. Müller Erwin, az egyesület vezetője már a legelején leszögezte, mint mindenben, itt is a mérték a legfőbb mérvadó: amilyen mértékben használjuk ezeket a szereket, olyan mértékben válhatnak kevésbé vagy erősebben mérgezővé.

Bevezetőként felhívta a jelenlevők figyelmét: mindenki maga felelős az egészségéért, ezt 85%-ban az befolyásolja, hogy ki-ki milyen döntéseket hozott a múltban, s hoz ma. Figyelni kell a táplálkozásra, a testmozgásra, a lelki egyensúlyra, a környezetre s nem utolsó sorban a háztartás vegyszereire. Elmondta, a világon több mint 100 000 féle vegyszer létezik, évente 400 millió tonnát állítanak elő, miközben nem ismerjük a mai vegyszerek hatását az emberre és környezetére. Alapvetően két kategóriába lehet sorolni ezeket: a test ápolására, tisztítására használtak (fogkrém, szappan, dezodor, tusfürdő, sampon, testápolók, krémek, kozmetikai szerek), valamint azok, amelyek közvetetten vannak hatással a szervezetre (mosópor, öblítő, wc-tisztító, fertőtlenítő szerek, mosogatószer).

A bőrön keresztül 50%-kal jobban szívódnak fel az anyagok a szervezetbe, mintha megennénk, mondta. Ismertetett néhány összetevőt, amelyek káros hatással lehetnek a szervezetre, ám rengeteg tisztító-, ápoló szerben jelen vannak: SLS (nátrium lauryl szulfát), parabének, foszfátok, hipoklór, polietilén glikol, triklozán stb. Az előadó által javasolt megoldás az lehet, hogy használatukat kerüljük, próbáljunk 100%-ban tiszta, nem feltétlenül természetes termékeket használni.

Megoldásokat is javasolt a változtatásra: kezdjük azzal, hogy elolvassuk az összetevők listáját, válogassuk meg, hogy mit vásárolunk, próbáljuk ki „nagymamáink módszereit”, próbáljunk meg tudatosabban élni, és nézzünk utána, mivel tudnánk ezeket az anyagokat helyettesíteni. Az előadás végén alternatív vegyszereket javasolt: citromsav (folttisztító, vízkőoldó), ecet (vízkőoldó, zsíroldó, ablakpucoló, felmosó, fertőtlenítő), étkezési só (surlószer), mosódió (mosószer), mosószappan (folttisztító), vöröshagyma (rozsdaoldó), mosószóda (mosogatószer, általános tisztítószer), nátrium-perkarbonát (fehérítő, fertőtlenítő), szódabikarbóna (mosószer, mosogatószer, szennyfoltok tisztítása, kagyló és wc tisztítása, surlópor, hajmosás).

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.