Felhívás!

Mindennapi családi élet járványhelyzetben

Mindennapi családi élet járványhelyzetben Életmód

Sok szülőben felmerült a kérdés az elmúlt napokban, hogy mit kezdjen a gyerekkel a járványhelyzetben, de az is, hogy mit mondjanak nekik a koronavírussal kapcsolatban. A pszichológusok praktikus tanácsokat adnak a szülőknek.

Aki teheti, otthonról dolgozik a következő időszakban, így olyan háromszéki családok is vannak, ahol mindenki otthon van: felnőttek, gyerekek egyaránt. Míg a felnőttek a napi teendőkkel foglalkoznak, a gyerekeknek tanulniuk kell, a leckéket a legtöbb tanár és tanító online küldi.

 

Napirenddel egyszerűbb

András Attila és felesége, Eszter otthonról dolgoznak, Attila programozó, Eszter pedig egy középvállalkozás marketingmenedzsere. Mint mondták, még csak néhány nap telt el, és nem tudni, meddig tart ez az időszak, de egyelőre úgy látják, rendben lesz minden. Szerencsére a család minden tagjának van saját laptopja, így a gyerekek a szobájukban tanulnak, a szülők pedig a nappaliban dolgoznak.

– Szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mindketten itthonról dolgozhatunk. Az első napokban káosz alakult ki, a gyerekek úgy gondolták, vakáció van, mi pedig szintén elhanyagoltuk kissé a munkát. Erre a hétre azonban már napirendet készítettünk. Igaz, a szokásosnál később kelünk fel, de azután betartjuk a 6–8 órás munkaidőt, a gyerekek pedig 45 percet tanulnak, amit 20 perc szünet követ, és naponta legalább 3 tárgyból készülnek. Nem tudni, meddig tart ez az állapot, ezért muszáj itthon is bevezetni bizonyos rendelkezéseket, hogy ne álljon fejére a világ – vélekedett a kétgyerekes családanya.

Mit mondjunk a gyereknek?

Egy másik fontos kérdés, hogy mit mondjanak a szülők a gyerekeknek a koronavírusról, illetve azokról az intézkedésekről, amelyeket életbe léptettek? Hogyan magyarázzák meg, hogy nem mehetnek játszótérre vagy sétálni? Dulányi Szidónia pszichológus ezzel kapcsolatban kifejtette: neki is van egy kisfia, akinek lerajzolták és elmagyarázták a vírust, annak terjedési lehetőségeit és a megelőzési folyamatokat is.

– Akik éltünk a kommunizmusban, tudjuk, milyen a sorban állás, mit jelentenek az üres polcok, így nem lepődünk meg, sokkal könnyebben kezeljük ezeket a helyzeteket. Nagyon fontosnak tartom, hogy a szülő nyugodtan kezelje a helyzetet, ne keltsen pánikot a gyermekben, de ne vigye se játszótérre, se a nagyszülőkhöz. Az a fontos, hogy a szülő nyugodt maradjon, és játékosan, mellébeszélés nélkül mondja el a tényeket, kiemelve a hatósági intézkedéseket, de mellőzve a tévénézést.

A szakember azt is hozzátette: az otthon maradt szülők és gyermekek esetében fontos, hogy utóbbiak találjanak hasznos elfoglaltságot, hiszen az unalom, az egy helyben ülés nyomán a gyermek frusztrálttá válik, más viselkedést produkál, mint amit egyébként szokott. Fontos a napi rutin, a közös reggelizés, játszás, a tanulóidő beosztása és olyan más, egyszerű tevékenységek elvégzése, ami által hasznosnak érzi magát a gyermek, akkor is, ha be van zárva. A pszichológus egy csoportot is létrehozott a Facebookon Gyerekjáték Challenge 2020 címmel, ahol minden napra szervez egy közös játékot a szülőkkel, gyermekekkel, de élő bejelentkezések is lesznek. A csoportban kérdezni is lehet, különböző témákat dolgoznak fel a szülőkkel, gyermekekkel közösen.

– A vírusjárvány elmúlik, de gyermekeink egészsége nagyban tőlünk, felelős szülőktől függ, ezért kérem a szülőket, legyenek résen – tette hozzá a pszichológus.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.