Felhívás!

Minden nap egy alma a rákot is távol tartja

Minden nap egy alma a rákot is távol tartja Életmód

Az Edith Cowan Egyetem kutatói kiderítették, hogy a flavonoidokban gazdag ételek tényleg segíthetnek a rák megelőzésében és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulási esélyeinek csökkentésében – olvasható egy sajtóközleményben.

A szakértők több mint 53 ezer dán adatait vizsgálták meg a Dán Diéta, Rák és Egészség (Danish Diet, Cancer and Health) felmérésből, ami 23 éven keresztül vizsgálta a résztvevőket.

Azok az emberek, akik a zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható flavonoidokban gazdag étrendet követtek, sokkal kisebb eséllyel lettek később rákosak, vagy jelentkezett náluk szív- és érrendszeri betegség. Érdekes, hogy a flavonoidok jótékony hatása sokkal jobban érvényesült azoknál, akik erősen dohányoztak, vagy napi két alkoholos italnál többet fogyasztottak.

Dr. Nicola Bondonno kutató kiemelte viszont, hogy ez nem azt jelenti, hogy a flavonoidokban gazdag diéta ellensúlyozni tudja a rossz életvitelt: az igazi eredmény akkor érhető el, ha a dohányzást és a túlzott alkoholfogyasztást is mellőzzük, amelyek kifejezetten hajlamosítják az embert a rák és a szívbetegségek kialakulására.

A kutatók megállapították, hogy naponta 500 milligramm elfogyasztott flavonoid volt az a mennyiség, amikor a legalacsonyabb volt a rák és a szívbetegségek kialakulásának esélye. Fontos az is, hogy ne egy forrásból szerezzük be a vegyületet: teából, almából, áfonyából, vagy éppen brokkoliból lehet könnyedén hozzájutni.

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen folyamatok állnak a flavonoidok rákmegelőző hatásai mögött, csak az összefüggés bizonyított. A kutatók szerint köze lehet ahhoz, hogy a flavonoidok gyulladáscsökkentők és javítják az érrendszer működését, ez is lehet oka a jelenségnek.

(24.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. augusztus 20., 22:51
  ÉRTÉKELÉS: 0

  “…Egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen folyamatok állnak a flavonoidok rákmegelőző hatásai mögött, csak az összefüggés bizonyított. …”

  Mi (emberek) nem akarjuk “hinni”, de lehetséges:

  “És monda Isten: Ímé nektek adok minden maghozó füvet az egész föld szinén és minden fát, amelyen maghozó gyümölcs van; az legyen nektek eledelül.” 1 Mózes 1,29.
  (Szent Biblia, azaz Istennek Ó és Új Testamentumában foglaltatott egész SZENT ÍRÁS; magyar nyelvre fordította Károli Gáspár)