Felhívás!

Mi történik, ha lenyeljük a rágógumit?

Mi történik, ha lenyeljük a rágógumit? Életmód

Már mindenkivel előfordult, hogy véletlenül, vagy akár szándékosan lenyelte a rágógumit. Talán kicsit aggódni is kezdtünk, hiszen gyerekkorunkban gyakran hallhattunk szüleinktől, hogy ne nyeljük le, mert odaragad a gyomrunkhoz. De mennyi is ebből az igazság? Valóban veszélyes lenyelni a rágót?

Odaragad a gyomrunkhoz? Elakad valahol az emésztőrendszerben? Hét évig a szervezetünkben marad? Ilyen és ehhez hasonló városi legendák keringenek a rágógumi lenyelésével kapcsolatban, de a valóság teljesen más.

A rágógumit 1872-ben fedezték fel az Egyesült Államokban, Egy bizonyos gumifajtából és zselatinból készül. Egyfajta cukorka, amit étkezések között szoktunk rágni, hogy felfrissítsük a leheletünket, csökkentsük a stresszt, vagy elkerüljük a dohányzást. Úgy találták ki, hogy könnyű legyen rágni, buborékot lehessen belőle fújni, de semmiképpen sem lenyelni. De ha mégis lenyelnénk, akkor sem kell aggódni!

A lenyelést követően a rágó NEM ragad fel sehol az emésztőrendszerben, egyszerűen végighalad a nyelőcsövön, a gyomron, a vékony- és a vastagbélen, majd a végbélbe kerülve természetes úton elhagyja a szervezetet.

Milyen kockázatokkal jár?

Semmilyennel a szakemberek szerint. A rágógumi lenyelése teljesen ártalmatlan dolog, kivéve, ha esetleg félrenyeljük és a tüdőbe kerül. Akkor valóban súlyos helyzet állhatna fent, de ennek az esélye minimális.

Ennek ellenére, tudjuk, hogy szél fúvatlan nem indul. Valóban okozhat problémát a rágógumi, de csak akkor ha nagy mennyiséget nyelünk le belőle. Ha például valaki 15 darabot nyel le egyszerre, fennáll az esélye, hogy azok összeragadnak és egy méretes, kemény masszát alkotnak. Ez valószínűleg erős hasfájással és szorulással járna – figyelmeztetnek az orvosok.

Ez a veszély elsősorban a gyereknél állhat fenn, akik vagy nem tudnak még rágni, vagy pedig cukorkaként fogyasztják a rágót. Éppen ezért az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság azt ajánlja, hogy ne adjunk rágógumit 3 év alatti gyerekeknek.

Városi legenda

Így tehát a rágó, amit valamikor lenyelt, már biztosan nincs a szervezetében. Igaz, hogy a testünk nem tudja egészen megemészteni a rágógumit, tehát nem bomlik fel teljesen, de ez számos más ételre igaz. Tehát semmi ok pánikra.

Most, hogy megcáfoltuk a rágógumi körüli lenyelésével kapcsolatos elméleteket, mégis inkább azt ajánljuk, hogy dobja el a szemétbe, ha már elment az íze. Semmi esetre se dobja a földre, mert a természetben öt évbe telik, míg lebomlik!

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.