Felhívás!

Meg szabad enni a dinnyemagot?

Meg szabad enni a dinnyemagot? Életmód

A kedvelt nyári gyümölcs magjának fogyasztása egyáltalán nem veszélyes, sőt, kifejezetten egészséges is. Persze nem épp a legkellemesebb ráharapni véletlenül, miközben a puha dinnyét eszegetnénk, de külön elrágcsálva is kifejti jótékony hatását, pörkölve pedig egyenesen isteni ropogtatnivaló.

A dinnyemagok meglepően sok tápanyagot tartalmaznak, különböző fehérjékben, vitaminokban, omega-3 és omega-6 zsírsavakban, magnéziumban, cinkben, rézben és káliumban is bővelkednek. A magas tápanyagtartalom mellé magas kalóriatartalom is társul, 2-3 dekagramm magocska körülbelül 600 kalóriát tartalmaz, mely energiával látja el a szervezetet.

A pörkölt dinnyemag fogyasztása jó hatással bír a bőrre nézve is. Hidratálja a bőrfelszínt, segít a pattanások kialakulása ellen, és öregedést gátló hatása is van. Egy 2020-as kutatás szerint a magokból kisajtolt olaj külsőleg is használható: bátran felkenhető a pattanásos, aknés bőrre, hogy elmulassza a zavaró dudorokat!

A dinnyemagok fogyasztásával csökkenthető az inzulinrezisztencia kockázata és mértéke a szervezetben, a cukorbetegek egészségének bizonyítottan jót tesz. De diabétesz nélkül is fontos a kiegyensúlyozott vércukorszint a hirtelen feltörő farkaséhség, szédülés, gyengeség- és fáradtságérzet elkerülése végett.

A csontritkulás a csontsűrűség csökkenésének a következménye, aminek hatására arányaiban megnövekszik a csonttörések, repedések esélye. Szárított dinnyemagokat fogyasztva megelőzhetővé válhat ez a folyamat, hiszen a magocskáknak elképesztően magas magnéziumtartalmuk van, 2-3 dekagrammja a napi szükséglet 140%-át fedezi. Ez a létfontosságú ásványi anyag nemcsak az idegrendszer egészségét támogatja, hanem a fogak és a csontok állapota is megőrizhető segítségével.

(Femina.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.