Felhívás!

Matematikusok meghatározták a tökéletes karácsonyfa képletét

Matematikusok meghatározták a tökéletes karácsonyfa képletét Életmód

A Sheffieldi Egyetem matematika szakos hallgatói pontosan kiszámolták, hogyan kellene kinéznie egy tökéletes karácsonyfának.

A karácsonyi ünnepkör egyik legnépszerűbb szimbóluma a fenyőfa, aminek már a kereszténység előtti időben is varázslatos, mágikus erőt tulajdonítottak, és amit az örökkévalóság szimbólumaként tartanak számon. A tűlevelűn található gömb alakú díszek a teljességet, valamint a Földet és a bolygónkat körülvevő kilenc másik égitestet szimbolizálják.

Szenteste a legtöbb ember arra törekszik, hogy minden hibátlan legyen, a finom ételek és illatozó bejglik mellett pedig egy tökéletes karácsonyfa álljon a nappaliban. Praktikum szempontjából egy olyan, ami sokáig bírja a benti meleget, és nem peregnek le hamar a tűlevelek.

Az ideális karácsonyfa képlete öt dolgon múlik

Mindenkinek mást jelent az ideális fenyő fogalma, hiszen a fenyőválasztás személyes ízléstől függ, ugyanakkor a Sheffieldi Egyetem matematika szakos hallgatói pontosan kiszámolták, esztétikailag hogyan kellene kinéznie egy tökéletes karácsonyfának. 

Számításaik alapján megállapítható, hogy a tökéletes fenyő öt dologtól függ: a fenyő és a csúcsdísz magasságától, a gömbök számától, a girland vagy a boa, valamint az égősor hosszától.

A diákok kalkulációi szerint a fának 183 cm magasnak kell lennie, a csúcsdísznek pedig a teljes fenyőhossz egytizedét kell képeznie, ebben az esetben 18 cm-esnek kell lennie. A fenyő és a csúcsdísz magasságán kívül a képlet magában foglalja a gömbök mennyiségét, a boa és az égősor hosszát is.

A hallgatók képlete alapján 37 darab gömbnek, valamint 9 méter és 20 cm hosszú boának vagy girlandnak kellene díszítenie a tökéletes fát. Az izzósor optimális hosszának megállapításához a fenyő magasságát vették alapul, amit pi-vel, azaz 3,14-gyel kell szorozni. Így 574 cm hosszú égősor díszíti az esztétikailag optimális fenyőfát – írja a Scheffield Egyetem honlapján. Természetesen ez csak egy elmélet, amit nem kell túl komolyan venni, mindenki számára olyan a tökéletes karácsonyfa, amilyet az egyéni ízlése, az otthona adottságai és az anyagi lehetőségei megengednek.

(femina.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. december 23., 19:16
    ÉRTÉKELÉS: 1

    A karácsony nem erröl szól, az belülröl jön.Nem kellene el felejteni a karacsongot sem, a mit az ös magyarok ünnepeltek, mert az a valódi.