Felhívás!

Legalizálják a marihuánát az ausztrál fővárosban

Legalizálják a marihuánát az ausztrál fővárosban Életmód

Elfogadta a kannabisz saját fogyasztást szolgáló birtoklását és termesztését engedélyező tervezetet szerdán az Ausztrál Fővárosi Terület (ACT) törvényhozása – közölték hivatalos források.

A 2020. január 31-én hatályba lépő új szabályozás szerint a főváros Canberrát is magában foglaló közigazgatási egység minden 18 év feletti lakosa maximum két tő kendert termeszthet személyes használatra (háztartásonként a felső határ négy tő), valamint legfeljebb 50 gramm száraz vagy 150 gramm friss kannabiszt birtokolhat.

Az indoklás szerint a most elfogadott törvény csökkentheti a kenderből készülő kábítószerek, a marihuána és a hasis használatának ártalmait, valamint várhatóan így többen kérnek majd segítséget a leszokásban is. Az ACT Ausztrália legkisebb közigazgatási egysége, amely a fővárosból és agglomerációjából áll.

Ausztrália más államaiban a kannabisz továbbra is illegális, és egyelőre nem tudni, hogyan hangolják majd össze a fővárosi körzet rendelkezéseit az ország többi részén érvényben lévő jogszabályokkal. Andrew Barr, az ACT miniszterelnöke azt mondta, az állam kormányzata védelmet biztosít majd azoknak, akiket a szövetségi törvények értelmében vád alá helyeznek. Ray Johnson, a terület rendőrfőkapitánya pedig hangsúlyozta, hogy a törvény végrehajtásában együtt fognak működni az ACT kormányzatával.

Christian Porter szövetségi főügyész szerdán megerősítette, hogy a rendelet az ACT hatáskörébe tartozik, ám leszögezte azt is, hogy az ország többi részén továbbra is érvényben van a kannabisz birtoklásának és termesztésének tilalma. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök konzervatív kormánya következetesen ellenzi a kannabisszal kapcsolatos törvények enyhítését.

(hvg)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.