Kötelességünk fejlődni, képességeinket kibontakoztatni, onnan tovább pedig Istenre bízhatjuk magunkat – mondta Gunagriha (balról)

Gunagriha jelentése Istent nagyon szerető, sok-sok isteni tulajdonság lakótemploma. A nagy spirituális mester, Sri Chinmoy adta e nevet kiemelt tanítványának. Gunagriha tanításaira annyian voltak kíváncsiak a múlt pénteken, hogy az eredeti helyszínről – a Székely Mikó kollégium aulájából – el kellett költöztetni az előadást, amely Kovács István lelkész meghívására végül az unitárius templomban találta meg a helyét.

 

A gyergyóditrói származású Gunagriha, polgári nevén Fülöp Sándor, 1979-től él Ausztriában, ahol már stabil fogorvosi praxist épített föl magának a semmiből. Pályája 1994-ben változott meg, amikor sok keresés után meditációban olyan tapasztalatot szerzett, amely gyökeres változást hozott életében.

Gunagriha lényegében arról az Isten-szeretetről, és olyan teljes önátadásról beszélt, amelyet a keresztény vallás is tanít a híveinek. Istent bennünk, a világban, a teremtményekben jelenlévőnek látja. „Nem tudjuk, mit keresünk: nem tudjuk, hogy Istent keressük, de nem jó irányban és ez szenvedéseink forrása” – mondta az előadó. Ezt az isteni lényeget szolgáljuk akkor is, ha saját képességeinket maximálisan kibontakoztatjuk, mindamellett ezt úgy tesszük, hogy közben elfogadjuk: mi csak eszközei vagyunk a felsőbb akaratnak: Legyen meg a te akaratod! – ez az egyetlen játékszabály. Az egyetlen cél pedig: tanulni és tapasztalatot gyűjteni itt a földön, ezért itt a siker és a kudarc szinte egyenértékű, bár emberi természetünk a sikerből ritkán tanul.

Istent nem elég a templomban imádni, hanem teremtményeiben is kell – mondta Gunagriha. Ahogy a „Szeresd felebarátodat!” parancsolat is mondja. Ehhez elsősorban az ítélkezésről kell lemondanunk, s önfegyelmet gyakorolnunk, mert önfegyelem nélkül nem lehet boldognak lenni, ezt saját tapasztalat is megerősíti, állította a mester, aki 38 éves koráig a könnyű úton járt, de nem volt boldog. Az ítélkezés-mentességet legalább egynapos gyakorlattal kezdjük, ajánlotta Gunagriha. Amit nem bírunk a másikban elviselni, az egy nagy esély számunkra ahhoz, hogy megtanuljuk az elfogadást és szeretetet.

Az előadás visszatérő gondolata volt, hogy magunkat is szeretnünk kell, és oda kell figyelni a belső hangunkra, de az örökös rohanás és a külső zaj elválaszt belső lényegünktől. Csak így változtathatjuk meg a világot, a közösséget, a családot – magunkkal kezdve. A három „gyászhuszár” viszont, amely csak rombol, a büszkeség, szégyenérzet és a félelem – állítja a tanító, aki a mosolyt is isteni jelenlétként érzékeli.

Ha a gyereket bánatában valami tárgyi ajándékkal vigasztaljuk, jutalmazzuk, megtanulja, hogy a vigasztalás kívülről jön – a mindennapi élet gyakori problémáihoz is útmutatót adott az előadó. Holott azt már tudományos kísérletek sokasága bizonyítja, hogy a mosoly visszafelé is hat: azaz nemcsak a jó lelkiállapot generálja a külső kifejezést, a mosollyal le lehet győzni a rossz lelkiállapotunkat, akkor is, ha kezdetben erőltetjük. Az előadás végén Gunagriha könyveit is az érdeklődők figyelmébe ajánlotta. Végezetül még egy megszívlelendő gondolat a mestertől: ha jó akarsz lenni, jön a nagyság is, de ha nagyság a cél, ritkán sikerül jónak lenni.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Családi gondok és megoldások

A Csíkszeredában született Bedő Imrének igen tevékeny az életútja: könyvek írása, népszerű előadások tartása határon innen és túl,  rutinos vállalatvezetés, szervezeti és motivációs tréningek tartása, több egyesület és alapítvány elindítója és működtetője, a Férfiak Klubja megalapítója. Nemesi család leszármazottjaként az emberi értékek megőrzése és gyarapítása személyes missziójává alakult mind szakmai, mind magánéleti téren.

Cordon bleu

Cordon, c-vel, nem pedig g-vel, ahogy errefele akár vendéglői menün is feltűnik (az igényesség jegyében)! És, hogy miért kék szalag (cordon bleu)? A Szentlélek lovagrend tagjai viseltek kék szalagot a ruhájukon, térdmagasságban. XV. Lajos idején kitüntetéssé vált ez a szalag. Egyszer a király Dubarry grófnő szakácsnőjének főzőtudományát ismerte el ezzel. Aztán az idők folyamán a panírozott hússzeletbe töltött sonka és sajt teljesen kisajátította magának ezt a megtisztelő címet.

Tavaszi egytál

Jó hír: megtörtént a tavaszi nap­éj­egyenlőség március 20-án Gyergyószentmiklóson is. Hozott nekünk térdig érő havat, jeget és esőt. De mára már borítsa a feledés jótékony fátyla mindezt, mondjuk nagyvonalúan, ha már forró napsugarak égetik hátunkat eme sorok képernyőre vetése közben.

Csodafőnix Kézdivásárhelyen

Az Egyszülős Családok Világnapján, március 21-én a Vigadó Művelődési Ház Galériája szolgált színhelyül a nemrég létesült Csodafőnix Egyesület rendezvényének.

Léteznek csodafogyókúrák?

A táplálkozás mindig foglalkoztatta az embereket, napjainkban pedig különösen nagy jelentősége lett. A legtöbben fogyni szeretnének, az elhízás gyerekeket, felnőtteket egyaránt veszélyeztet. Ugyanakkor a legnagyobb gond mégis az, hogy egészségtelenül táplálkozunk. Hogy mi a megoldás, arra Domokos Izabella dietetikus szakember adja meg a választ, aki Kajasuli néven indított képzést mindazoknak, akik követnék az egészséges életmód irányvonalait. A szakemberrel a különböző problémákról, megoldásokról és étrendekről beszélgettünk.

Szilvás lepény

Az idei tavaszi napéjegyenlőség után a Hold úgy döntött, hogy március 31-re gömbölyödik teljesre. Ez azt is jelentette, hogy másnap, vagyis április elsején máris húsvétozhattunk, mivel ez volt a holdtölte utáni első vasárnap.

Krumplilepény

Nemzetközi vizekre evezvén (avagy stílusosabban, szánozván), mai sült májamat görhöny köríti. Ha ez a név nem nyeri el tetszésünket, választási lehetőség van bőven, kereshetünk szimpatikusabbat!

Jogunk van hibázni

Buda László az írott források tájékoztatása szerint orvos, pszichiáter, pszichoterapeuta, a szomatodráma megalkotója. A Nyitott Akadémia keretében tartott előadásának közönsége szerint színészi képességekkel is megáldott jó előadó és történetmondó. A sepsiszentgyörgyi unitárius templomban az Önelfogadás és öngyógyítás a gyakorlatban címmel nemrég tartott előadása ezért nemcsak tanulságos, hanem szórakoztató is volt.

Érezd jól magad okosan!

Ma egészségi állapotunk megítélését az ismeretek végtelen sokasága határozza meg, pontosabban az, hogy hogyan tudunk ebben az adatrengetegben tájékozódni. A magas szintű technológiai eszközöknek köszönhetően egyre sikeresebben oldhatóak meg nagy kihívások, ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy emberi testünk ugyanúgy működik, mint évszázadokkal előbb, ezért jólétünk szempontjából ugyanúgy létfontosságú a megfelelő mozgás és a táplálkozás.   A […]

Almás batyu

Útravaló, hamuba sült pogácsa helyett. Felajánlanám Sándornak, Józsefnek, avagy Benedeknek, ha épp erre járnának. A zsákjaikat lecserélhetik batyura. Addig pedig csodálva szemlélem a környező világot, a kavargó havat, a jégpáncélba öltözött autókat, a görnyedten siető gyalogosokat. Mindig megviccel minket a tavasz, megszoktuk, meglepetésszerűen csak az útügyet érinti, de őket nyakra-főre (ugyanis piruettező autót is volt […]

Játszanak a gyermekért

Mélységesen egyetértek azzal, hogy mielőtt gyereket vállalnak, a szülőket kellene iskolázni. Ezért örömmel vettem tudomásul, hogy – ha csak elszórva is, ha már az iskolás gyerek felmenőinek is – de létezik egyáltalán valamilyen formája, mi több, kidolgozott programja is a Szülők iskolájának. Ahova járni nem kötelesség, hanem öröm.

Szabadság

1848. március 15-e, melyen „…letétetett a szabadság talpköve” (mondá Kossuth Lajos), e nap szimbolikusan a fejlődés, a modernizáció, a nemzeti tudat érzését jelenti sokunk számára.   Azt talán mérje fel mindenki, saját maga számára, hogy mi, a sokak, vagyunk-e elegen? A magyar nép szabadságáért küzdő liberális hőseink, Kossuth Lajos és Deák Ferenc vajon ugyanezért harcolt? […]

Óvári szelet

Arra még nem sikerült rájönnöm, hogy az Óvár név alatt mely helység rejtőzködik, talán a község, amely most Szlovákiában található, avagy a város, Magyarország északnyugati végein? Hogy ne tévedjek túl nagyot, mindkettőjüknek gratulálok, igen zamatos falatok szülőhelyekét büszkélkedhetnek! Eme eledel amúgy nem csak finomságával, hanem mutatósságával is kitűnik a mindenféle szeletek nagy családjából. Ezért aztán […]

Pudingos keksz

Végre ez az idei, fárasztó február is elhasználta összes hófelleggel terhes napját, immár bizakodva tekinthetünk a kikelet irányába, reménykedvén, hogy a márciusi lágy szellők hátán tovaszáll (egyenesen a nemlétbe) az az influenzavírus is, aminek köszönhetően oly sokan zombimódban tengetjük napjainkat.

Éva, Ádám, hol vagytok?

Fogas kérdésekre kereste a választ Bustya János református lelkipásztor az unitárius egyházközség által február közepén szervezett házasság heti rendezvényen. Hová tűntek, vagy ha nem tűntek el, hol találhatók a férfias, felelősségvállaló, kitartó férfiak, és a nőies, odaadó, talpraesett nők?