Kötelességünk fejlődni, képességeinket kibontakoztatni, onnan tovább pedig Istenre bízhatjuk magunkat – mondta Gunagriha (balról)

Gunagriha jelentése Istent nagyon szerető, sok-sok isteni tulajdonság lakótemploma. A nagy spirituális mester, Sri Chinmoy adta e nevet kiemelt tanítványának. Gunagriha tanításaira annyian voltak kíváncsiak a múlt pénteken, hogy az eredeti helyszínről – a Székely Mikó kollégium aulájából – el kellett költöztetni az előadást, amely Kovács István lelkész meghívására végül az unitárius templomban találta meg a helyét.

 

A gyergyóditrói származású Gunagriha, polgári nevén Fülöp Sándor, 1979-től él Ausztriában, ahol már stabil fogorvosi praxist épített föl magának a semmiből. Pályája 1994-ben változott meg, amikor sok keresés után meditációban olyan tapasztalatot szerzett, amely gyökeres változást hozott életében.

Gunagriha lényegében arról az Isten-szeretetről, és olyan teljes önátadásról beszélt, amelyet a keresztény vallás is tanít a híveinek. Istent bennünk, a világban, a teremtményekben jelenlévőnek látja. „Nem tudjuk, mit keresünk: nem tudjuk, hogy Istent keressük, de nem jó irányban és ez szenvedéseink forrása” – mondta az előadó. Ezt az isteni lényeget szolgáljuk akkor is, ha saját képességeinket maximálisan kibontakoztatjuk, mindamellett ezt úgy tesszük, hogy közben elfogadjuk: mi csak eszközei vagyunk a felsőbb akaratnak: Legyen meg a te akaratod! – ez az egyetlen játékszabály. Az egyetlen cél pedig: tanulni és tapasztalatot gyűjteni itt a földön, ezért itt a siker és a kudarc szinte egyenértékű, bár emberi természetünk a sikerből ritkán tanul.

Istent nem elég a templomban imádni, hanem teremtményeiben is kell – mondta Gunagriha. Ahogy a „Szeresd felebarátodat!” parancsolat is mondja. Ehhez elsősorban az ítélkezésről kell lemondanunk, s önfegyelmet gyakorolnunk, mert önfegyelem nélkül nem lehet boldognak lenni, ezt saját tapasztalat is megerősíti, állította a mester, aki 38 éves koráig a könnyű úton járt, de nem volt boldog. Az ítélkezés-mentességet legalább egynapos gyakorlattal kezdjük, ajánlotta Gunagriha. Amit nem bírunk a másikban elviselni, az egy nagy esély számunkra ahhoz, hogy megtanuljuk az elfogadást és szeretetet.

Az előadás visszatérő gondolata volt, hogy magunkat is szeretnünk kell, és oda kell figyelni a belső hangunkra, de az örökös rohanás és a külső zaj elválaszt belső lényegünktől. Csak így változtathatjuk meg a világot, a közösséget, a családot – magunkkal kezdve. A három „gyászhuszár” viszont, amely csak rombol, a büszkeség, szégyenérzet és a félelem – állítja a tanító, aki a mosolyt is isteni jelenlétként érzékeli.

Ha a gyereket bánatában valami tárgyi ajándékkal vigasztaljuk, jutalmazzuk, megtanulja, hogy a vigasztalás kívülről jön – a mindennapi élet gyakori problémáihoz is útmutatót adott az előadó. Holott azt már tudományos kísérletek sokasága bizonyítja, hogy a mosoly visszafelé is hat: azaz nemcsak a jó lelkiállapot generálja a külső kifejezést, a mosollyal le lehet győzni a rossz lelkiállapotunkat, akkor is, ha kezdetben erőltetjük. Az előadás végén Gunagriha könyveit is az érdeklődők figyelmébe ajánlotta. Végezetül még egy megszívlelendő gondolat a mestertől: ha jó akarsz lenni, jön a nagyság is, de ha nagyság a cél, ritkán sikerül jónak lenni.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Galette

Galette elnevezéssel azt a felül nyitott, omlós francia pitét illetik, amely tésztájának fészkében mindenféle finomságot rejt: gyümölcsöket, zöldségeket, avagy húsokat. Leghíresebb a családban a Galette des Rois, ami vízkereszt tájékán jelenik meg a francia pékek polcain, és annyira királyi, hogy papírkoronával illetik uralkodói főjét. Melyet rögvest saját fejére át is helyezhet az a szerencsés fogyasztó, […]

Hal

Annyi eső esik manapság, hogy habár negyedennyivel is elégedettek lennék, a többi háromnegyed része is ragaszkodóan a mi földjeinket áztatja. Sőt, ha így folytatja, nemsokára Velencében érezhetjük magunkat, melynek egyetlen előnye a gödrös útjaink láthatatlanná válása, na meg kevesebb poros felület észlelése.

Marchal-máj

Hangzatos nevét Marchal József (1832–1914) szakácsmesterről kapta, aki III. Napóleon udvari konyháján tanult, a német császár, az orosz cár, és főhercegek konyhamestere volt.

Singer Magdolna Szentgyörgyön

Kivételesen jó hangulatú és megerősítő volt Singer Magdolna magyarországi gyásztanácsadó Újrakezdéseink és felállásaink az életben című péntek esti előadása. Aki jelen volt a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében, nagyon sokat meríthetett a meghívott Nagy Enikő újságíróval, mentálhigiénéssel való beszélgetéséből, és nemcsak saját veszteségeit, betegségeket, válást, hozzátartozók elvesztését értékelhette át, hanem egész életét.

Stefánia

Nálunkfele egy ünnepi asztalról nem hiányozhat a fasírt. Hogyan változtathatjuk ezen egyszerű, hétköznapi étket látványossá? Hogy miként alakul át ünnepivé?

Bőrápolási tanácsok nyárra

A kézdivásárhelyi Pro Pectus Egyesület székhelyén múlt pénteken Ha végre itt a nyár címszó alatt nyári bőrápolásról tartott kötetlen beszélgetést dr. Orosz-Fekete Eszter bőrgyógyász és Bartha Zsófia szépségtanácsadó. Az esemény tanulsága: ne feledkezzünk meg a fényvédelemről!

Senki nem mentesülhet a felelősségtől

Nem spórolhatjuk meg, hogy figyeljünk az életmódunkra, a táplálkozásunkra, a mozgásunkra, a testünk mellett a lelkünkre is – ez az üzenete annak a nagy egészségnapnak, amelyet Nagy Andrea Aviva-oktató szervezett szombaton – más oktatókkal együtt, akik szintén a fentiekhez nyújtottak fogódzót.

Csillagszem

Komoly odafigyelés és bevásárlólisták ellenére is jártam már úgy, hogy főztem volna egy bizonyos ételt, aztán hiányzott valamely alapanyag (esetleg a bevásárlásnál az otthon összeállított lista). Ilyenkor az ember csóválgatja egy kicsit a fejét (mérgében), ugyanakkor reménykedhet, hátha a rázkódástól előbukkan egy rejtett sarokból valami jó ötlet. És nekem ez ma sikerült is (halleluja!), ugyanis […]

Pizza gyergyói módra

Ahhoz, hogy az ember pizzakészítéshez fogjon, rendelkeznie kell nem túl éhes gyermekkel (amúgy is, egy négyfogásos ebéd után képes még bármennyi pizzát elfogyasztani) és némi alapanyaggal.

Színes képek és ebédek

Mai ebédünk a minél színesebb, annál finomabb: párolt zöldség sült kolbásszal. A legjobb az egészben, hogy megvásárolni több időbe telik, mint elkészíteni. Tehát, ha lapul a fagyasztóban egy zacskó zöldség, a hűtőben pedig egy kis kolbász, akkor kb. 20–30 perc alatt elkészíthetjük, és meg is ehetjük ezt a finom ebédet. Azért sietünk, mert ránk szakadt […]

Gyümölcsleves

E tájakon igazán kedveljük a tartalmas leveseket, úgymint csülkös paszuly, gulyás, palóc, pacal (távolról sem ennyiből állna a felsorolás, ha nem korlátozná a felhasznált betűk számát a terjedelem, melynek ugyan előnye is van: nem válik egyhangúvá a szöveg). Egy idő után ellenben a megfáradt a gyomorműködésnek is jár egy kis vakáció, mely alkalmakkor igen nagy élvezettel fogyasztunk gyümölcsleveseket. A nagy ünnepi lakmározások után a mai nap almaleves készült.

Olajos praktikák (2.)

Múlt heti Életmód rovatunkban Herbsz Simon Eszter előadása nyomán az aromák és illóolajok tudományába próbáltunk betekintést nyújtani. Mivel nagyon bő az ismeretanyag, mai lapszámunkban visszatérünk a témára, újabb részleteket és praktikákat osztva meg olvasóinkkal.

Chili con carne

Miként a cím is utal rá, chilis húsról illene beszélnem, szemespaszuly, paradicsom, ne adj’ isten, kukorica nélküli eledelről. De, mivel már származási helye fölött is két állam vitázik (Mexikó és Texas), a számtalan receptet is csak két halálbiztos alkotóanyag köti össze, mégpedig a hús és a chili.

Szívbe zárandó olajos praktikák

A Tavaszi Zöld Napok keretén belül, a Föld napja alkalmával „illatos” témával is ismerkedhettek az érdeklődők a kézdivásárhelyi Vigadó Galériában. Herbszt Simon Eszter valósággal elbódította hallgatóságát az illó olajokról szóló előadásán.

Sajtos húsgolyó

Csodás, virágillatos, napsütéses napok sorakoznak, immár túl sokan is egymás után. A nagy hőségtől tikkadt a természet, az emberek sem győzik magukba önteni a hűsítő folyadékokat. A sörfogyasztás riasztóan megugrott, sejtésem szerint csakis ez lehet az oka a 8-ik házban lakó szomszédok folyamatos majálisán felcsavart fülrepesztő hangerőnek.