Kötelességünk fejlődni, képességeinket kibontakoztatni, onnan tovább pedig Istenre bízhatjuk magunkat – mondta Gunagriha (balról)

Gunagriha jelentése Istent nagyon szerető, sok-sok isteni tulajdonság lakótemploma. A nagy spirituális mester, Sri Chinmoy adta e nevet kiemelt tanítványának. Gunagriha tanításaira annyian voltak kíváncsiak a múlt pénteken, hogy az eredeti helyszínről – a Székely Mikó kollégium aulájából – el kellett költöztetni az előadást, amely Kovács István lelkész meghívására végül az unitárius templomban találta meg a helyét.

 

A gyergyóditrói származású Gunagriha, polgári nevén Fülöp Sándor, 1979-től él Ausztriában, ahol már stabil fogorvosi praxist épített föl magának a semmiből. Pályája 1994-ben változott meg, amikor sok keresés után meditációban olyan tapasztalatot szerzett, amely gyökeres változást hozott életében.

Gunagriha lényegében arról az Isten-szeretetről, és olyan teljes önátadásról beszélt, amelyet a keresztény vallás is tanít a híveinek. Istent bennünk, a világban, a teremtményekben jelenlévőnek látja. „Nem tudjuk, mit keresünk: nem tudjuk, hogy Istent keressük, de nem jó irányban és ez szenvedéseink forrása” – mondta az előadó. Ezt az isteni lényeget szolgáljuk akkor is, ha saját képességeinket maximálisan kibontakoztatjuk, mindamellett ezt úgy tesszük, hogy közben elfogadjuk: mi csak eszközei vagyunk a felsőbb akaratnak: Legyen meg a te akaratod! – ez az egyetlen játékszabály. Az egyetlen cél pedig: tanulni és tapasztalatot gyűjteni itt a földön, ezért itt a siker és a kudarc szinte egyenértékű, bár emberi természetünk a sikerből ritkán tanul.

Istent nem elég a templomban imádni, hanem teremtményeiben is kell – mondta Gunagriha. Ahogy a „Szeresd felebarátodat!” parancsolat is mondja. Ehhez elsősorban az ítélkezésről kell lemondanunk, s önfegyelmet gyakorolnunk, mert önfegyelem nélkül nem lehet boldognak lenni, ezt saját tapasztalat is megerősíti, állította a mester, aki 38 éves koráig a könnyű úton járt, de nem volt boldog. Az ítélkezés-mentességet legalább egynapos gyakorlattal kezdjük, ajánlotta Gunagriha. Amit nem bírunk a másikban elviselni, az egy nagy esély számunkra ahhoz, hogy megtanuljuk az elfogadást és szeretetet.

Az előadás visszatérő gondolata volt, hogy magunkat is szeretnünk kell, és oda kell figyelni a belső hangunkra, de az örökös rohanás és a külső zaj elválaszt belső lényegünktől. Csak így változtathatjuk meg a világot, a közösséget, a családot – magunkkal kezdve. A három „gyászhuszár” viszont, amely csak rombol, a büszkeség, szégyenérzet és a félelem – állítja a tanító, aki a mosolyt is isteni jelenlétként érzékeli.

Ha a gyereket bánatában valami tárgyi ajándékkal vigasztaljuk, jutalmazzuk, megtanulja, hogy a vigasztalás kívülről jön – a mindennapi élet gyakori problémáihoz is útmutatót adott az előadó. Holott azt már tudományos kísérletek sokasága bizonyítja, hogy a mosoly visszafelé is hat: azaz nemcsak a jó lelkiállapot generálja a külső kifejezést, a mosollyal le lehet győzni a rossz lelkiállapotunkat, akkor is, ha kezdetben erőltetjük. Az előadás végén Gunagriha könyveit is az érdeklődők figyelmébe ajánlotta. Végezetül még egy megszívlelendő gondolat a mestertől: ha jó akarsz lenni, jön a nagyság is, de ha nagyság a cél, ritkán sikerül jónak lenni.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Lemon curd

Nevezhetném citromkrémnek is, magyarosan, de ez annyira angol találmány, hogy csakis e nyelvű megnevezésre ugrik be a névhez tartozó, halovány napsárga, édeskésen savanyú, pudingszerű álom. Minálunk leggyakrabban citrusos sajttortákhoz igen passzoló kiegészítőként szolgál, de bármilyen süteménynek díszére válhat. Ráadásul ilyenkor, télidőben néha találok az üzleti citromosládákban Mayer citromot, amely a citromcsalád első számú, legpasszolóbb lemon […]

Génekből előhívott tudás

Új terápia is elérhető már Szentgyörgyön a született vagy szerzett idegrendszeri sérüléssel élő, mozgásproblémákkal küszködő gyermekek és felnőttek számára. Mint minden rehabilitációs módszerre, erre is igaz az, hogy jobb minél korábban elkezdeni, akár már 1–2 hónapos korban is, illetve amint lehet. A Prevent Mozgásközpont februárban ingyenes Vojta-terápiás kezeléseket kínál a jelentkezőknek.

Sült tök

Sütött tök, böjtös napokra, pláne hamvazószerdára, ami ugyebár ráadásul a nagyböjt kezdete. Ha tegnap elhagytuk a húst (azért még holnap torkoskodhatunk!), kezdhetjük ezen napok sorát a tökfélék nemzetségének egy nagyon egészséges leszármazottjával, a sütőtökkel (egyébként miért sütő a tök, ha főzni is lehet?).

Szomorkás szerdán vidám sült

Szeles, szomorú, szeszélyesen szemerkélő időben csak a szélhordta szemetek libbennek tova a szürkére ázott hófoltos utcákon. Ilyenkor hasznosítható igazán az emberek meleg háza (melegháza is!), kandallója, forralt bora, fantasztikus könyve. Ha megfáradt, fásult szemünk színekben szenved hiányt, hát segítsünk magunkon! Tarka ruházat, kézimunka, színpompás étel, ital, hadd tobzódjunk a szivárványban! Ma a tányért is sikerült […]

Palacsinták és fánkok

Farsang lévén fánksütésbe kezdtem. Az akció úgy indult, hogy egy olyan palacsintát kreáltam, ami tulajdonképp nem is az, de ennél jobb nevet nem tudtam neki adni. Annyiban palacsinta, hogy palacsintasütőben sütöttem, a tésztája ellenben élesztőt tartalmaz.

Brassói aprópecsenye, pékné módra

Ha kellő mennyiségű idővel rendelkezem (pl. nem liheg a nyakamba egyetlen éhező utód sem) hajlamos vagyok némi kreativitásra is a konyhában.

Az eltűnő kockák nyomában

Hogy dolgozzuk le az ünnepek alatt felszedett pluszt? – ez egy olyan kérdés, amely sosem veszíti időszerűségét. Főleg a karcsúság elvárásától üldözött nők számára igaz ez, de a férfiak is sajnálkozva néznek utána az egyre jobban süllyedő kockás hasnak. Aki viszont ennél is többet akarna tenni, kaphat néhány jó tanácsot Domokos Izabella táplálkozás szakértőtől.

Beszélgessünk önmagunkkal!

Az RMDSZ Kézdivásárhelyi Nőszervezetének meghívására először látogatott Székelyföldre Jakupcsek Gabriella, Magyarország egyik legnépszerűbb televíziós műsorvezetője, kommunikációs szakember, aki múlt pénteken a Vigadóban közös gondolkodásra ösztönözte az érdeklődőket, nőiségről, karrierről és anyaságról, elvárásokról és a kudarcok feldolgozásáról, az életben való boldogulásról.

Almás pite

Az egyik kedvenc téli süteményem az almás pite. Már csak azért is, mert az alma nem hiánycikk, mindenütt kapható, megfizethető áron, nagyon egészséges, és sokféle módon felhasználható. Készíthetünk belőle levest, jó pajtása a májnak, sülteknek, káposztának. Ugyanakkor mindenféle édességekbe harmonikusan beolvadó, savanykás kiegészítő. Nem hiába egyik első szilárd eledele a kisbabáknak a reszelt almás keksz, […]

Idén is várják az újakat!

A háromszéki Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) hat éve Szentgyörgyön megalakult ifjúsági osztálya, mely Kisbakancsosok néven ténykedik, immár a hetedik évét tervezi. A többihez hasonlóan az előző is élménydús és motiváló volt, és mivel ezt a résztvevők nem rejtették véka alá, így újak mindig csatlakoznak a csapathoz. Tehát volt, lesz – de pontosan milyenek is ezek a Kisbakancsos-túrák?

Székely–finn halleves (Dragomán György után, szabadon)

Mindenekelőtt leszögezném, hogy Dragomán György az a kortárs magyar író, aki nem veti meg (el) a fakanalat sem, és pihenés címszó alatt gyakran főz. Pillanatnyilag művei közül nem A fehér királyt méltatnám (azt inkább olvasom), hanem a finn hallevesét, mivel a gasztronómiához talán (csakis amatőr szinten) valamicskét konyítok.   Receptjében mindenekelőtt az ragadott meg, hogy […]

„Őseink láncolatából születtünk”

Bernád Ilona bába (szülésznő), természetgyógyász, néprajzi szakíró neve valószínűleg nem ismeretlen olvasóink többsége számára, személyesen is találkozhattak vele az érdeklődők a kézdivásárhelyi Erzsébet Teremben, ahol érdekfeszítő, átfogó előadást tartott, amelyből már tolmácsoltunk pár gondolatot, alább a folytatás következik.

Hamburger

Advent utolsó hetében egyre sokasodnak a konyhai teendők. Ha sikeresen felosztjuk őket, napi szinten végezzük, talán nem temet maga alá hét végén a megannyi mosatlan edénnyel fűszerezett feladat.

Pavlova

A december kicsiny városunk, Gyergyószentmiklós megannyi ünneppel teli hónapja: van itt névnap, születésnap (kereken 110 éve nyert városi rangot), advent, karácsony. Meglátogattak külföldre szakadt hazánkfiai, a zenészek színpadra is léptek, sőt, olyan koncertek kerekedtek, hogy a lelkem azóta is dalol örömében.   Az ilyen alkalmak annyira feltöltik az embert (természetesen a forralt bor sem árt, […]

Központban a természetesség

Az előadás és könyvbemutató a Hagyományőrző napok rendezvénysorozat részeként zajlott, vezette fel Gazda József az estet, a szerző által elhozott számos saját kötet közül kiemelve a három legnagyobb nagyságrendű munkát: Élő népi gyógyászatunk, Isteni folyamat és Szerettem őköt úgy, ahogy kellett.