Könnyűszerkezetes házak építése OSB felhasználásával

Könnyűszerkezetes házak építése OSB felhasználásával Életmód

Vannak olyan országok, ahol a könnyűszerkezetes házak építése természetes és megszokott. Nem jár nagy anyagköltséggel, nincs bonyolult kőműves munka, mégis strapabíró és otthonos házakat húznak fel a mesteremberek. Magyarországon is terjedőben van ez a típusú építkezési forma, hiszen néhány millió forintból ki lehet gazdálkodni egy 60-140 nm2-es házat.

Akik nem jártasak a könnyűszerkezetes házak világában, azzal érvelnek, hogy nem elég tartós, amikor elkészülnek. Erre rácáfol az a tény, hogy például Norvégiában találhatóak több száz éves házak, de az Egyesült Államokban sem ritkák a több generáción át öröklődő fa, illetve OSB-ből épített könnyűszerkezetes házak. Megfelelő szakértelemmel és kiváló anyagokkal kombinálva otthonos végeredményt lehet elérni, egy energiatakarékos, modern, környezetbarát házat.

Szigetelhető-e a könnyűszerkezetes ház?

Igen. Épp ezért, aki az építésénél nem volt jelen, csak a végeredményt látja, szigetelés után meg sem mondaná, hogy könnyűszerkezetes házról van szó. A téglaházakkal egyenrangú a szigetelése, küllemre pedig éppen olyan külalakú homlokzat készíthető, amelyet a tulajdonosa megálmodott.

Helyszínen vagy telepen készülnek?

Mindkettőre van lehetőség. A kettő között annyi a különbség, hogy a helyszínen elkészített könnyűszerkezetes ház gazdaságosabb, a terület adottságaihoz lehet igazítani az elrendezést, helyiségeket, bejáratot. Annyi viszont a hátránya a telken belül felépített könnyűszerkezetes házaknak, hogy az alapanyagot, így az OSB lapokat is tüzépről szerzik be, és tárolásuk nem mindig szakszerű, ezért élettartamuk rövidebb lehet, mint a készházaké.

A készházakra jellemző, hogy standard méretezésűek, előre legyártatott lapokból állítják össze. Ezen anyagok tartósabbak, és jobban ellenállnak a természet szeszélyeinek és a tűzveszélynek is.

Mi adja a vázát?

Ezen házak alapját a faváz adja, de elterjedőben vannak a fémvázúak is. Ezek közé kerülnek a különböző vastagságban megvásárolható, külső falnak ideális, speciális OSB lapok, melyeket szigetelni éppúgy lehet, mint a felületét kezelni.

Különbözik-e a hagyományos házak építésétől?

Nem olyan sokban különbözik egy kőház és egy könnyűszerkezetes ház elkészítése, mint ahogy elsőre gondolnánk. Első feladat mindkét esetben a kimérés, majd a megfelelő alapozás. Ezt követi az alapanyagok helyszínre szállítása. Ami ezután jön, már eltérő mozzanat, mert a ház felállítása maximum 1 hetet vesz igénybe! A tető lécezése és lefedése is maximum 1 hét, de a ház méretétől függ leginkább. Ezt követi a belső falak, padlózat felállítása, alapozás, felületkezelés, elektromos és vízvezetékek elhelyezése, kimenetek kialakítása, vakolás, festés.

Összességében elmondható, hogy egy könnyűszerkezetes házat rövidebb időbe telik kialakítani, de mint minden lakóépület esetében, itt sem elhanyagolható az építésnél a precizitás, pontosság.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.