Felhívás!

Könnyű maszkkészítés otthon

Könnyű maszkkészítés otthon Életmód

A koronavírus-járvány második hullámában ismét egyre szigorúbb szabályok léptek érvénybe, a maszkviselést már számos helyen kötelezővé tették, noha a boltokban, gyógyszertárakban kapható darabok még mindig nagyon drágák. Nem véletlen, hogy egyre többen választják a 60 fokon mosható, tartós textilmaszkokat.

Bár a varrott maszkok szövése kevésbé sűrű, így alapvetően nem szűrik ki az apró részecskéket a levegőből, az orrból és a szájból távozó cseppeknek útját állják. Mivel pedig a vírus cseppfertőzéssel terjed, a maszk viselésével alacsonyra csökkenthető a fertőzés kockázata. Elkészítéséhez még varrógép, sőt cérna sem feltétlenül kell.

Ahogy a videóból kiderül, elegendő hozzá két hajgumi és egy egyszerű kendő, amelyet megfelelően összehajtogatva egy olyan maszk lesz a végeredmény, amely nem csúszkál az arcon, és nem melegíti feleslegesen a nyakat. Így jobb, mintha csak simán az arca elé kötötte volna az ember a kendőt.

Szinte mindenkinek akad néhány kinyúlt, de még használható, ép anyagú pólója, amit már biztosan nem vesz fel: az ilyen ruhadarab is jó maszkalapanyag lehet, ha dupla réteget használ fel belőle a készítője. Arra viszont figyelj, hogy az anyag ép legyen, a lyukas, szétfoszlott ruha már nem alkalmas erre sem.

Ez a típus a kendős módszerhez képest annyiban macerásabb a megoldás, hogy egy vonalzóra, jelölőceruzára vagy krétára, továbbá némi vagdosásra szükség van a videóban elsőként bemutatott maszk elkészítéséhez, de azért még mindig a legegyszerűbb megoldások közé tartozik.

Bár sok interneten közzétett videóban készítenek maszkokat varrógéppel, ilyen eszköz valószínűleg nincs mindenkinek otthon. Szerencsére kézi varrással ugyanolyan mutatós darabok kreálhatók: fogj egy tűt, egy cérnát és némi maradék ruhaanyagot, és már kezdődhet is az alkotás!

Az előbbieknél persze jóval több időt és némi varrástudást igényel az ebben a videóban bemutatott maszk, varrógép viszont egyáltalán nem szükséges hozzá. Néhány órát azért kezdőknek rá kell szánnia, de akinek rááll a keze, hamar elláthatja a családot egyedi, szép maszkokkal, amelyhez akár méteráru- vagy hobbiboltokban is kaphatók aranyos és szép anyagok.

Miért jó a textilmaszk?

A textilmaszk jó választás annak, aki a hétköznapokban, például bevásárláshoz vagy közlekedési eszközökön utazva hordaná a védőfelszerelést, és nem szeretne egyszer használatos maszkokat vásárolni, választásával pedig a környezetét is kímélné. Arra viszont oda kell figyelni, hogy viselőjük mindig tiszta kézzel érintse meg az anyagot, és használat, különösen átnedvesedés után kimossa 60 fokon, mosószeres vízben.

(fem.)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.