Felhívás!

Kekszszalámi sportszeletesen

Kekszszalámi sportszeletesen Életmód

Habár vegetáriánus nem vagyok, kedvenc szalámim mégis a kekszszalámi. Bár olasz gyökerekkel rendelkezik, jómagam, zsenge gyermekkoromban, mindig a nagyanyám marosvásárhelyi konyhájában találkoztam vele.

Könnyen és gyorsan elkészíthető, megbízható csokiforrás. Lényeges, hogy jó minőségű alapanyagokat használjunk, a keksz lehet akár zabkeksz is (nem kötelező a háztartási kekszhez való ragaszkodás), a kakaó legyen holland, a vaj szarvasmarhából eredezzen (a margarin a kekszsszalámi időnap előtti halálát okozhatja), a csokoládé legalább 70% kakaótartalommal bírjon. A rum pedig legyen inkább alkohol, mint aroma.

Hozzávalók: 50 dkg darált keksz, 4 csapott evőkanál kakaó, 20 dkg vaj, 20 dkg kristálycukor (vagy ízlés szerint), 2,5 dl tej, 2 evőkanál rum vagy rumaroma, 10 dkg étcsokoládé, 1 evőkanál olaj.

Elkészítés: a darált kekszet és a kakaót összekeverjük egy tálban, a tejet, a vajat és a cukrot felmelegítjük, amíg a vaj elolvad, majd belekeverjük a rumot is. Ráöntjük a kakaós kekszre, összekeverjük és belenyomkodjuk a masszát egy kb. 20×30 cm-es tepsibe, úgy, hogy a teteje egyenletes legyen. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, majd simára keverjük egy evőkanál olajjal és rákenjük a kekszes masszára. Ahhoz, hogy szépen szeletelhessük, igényel 1-2 óra hűtői környezetet.

Berszán-Árus Csilla

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.