Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kártevőirtás másként 2.

Kártevőirtás másként 2. Életmód

Úgy gondolom, hogy a tavasz mindannyiunk számára az ébredést jelenti, ám ez nem minden esetben örömhír a kertészkedni vágyóknak. A számos hasznos szervezet mellett bizony felébrednek a kártevők is, ezek lehetnek: rovarok, élősködők, de csúnya károkat okozhat néhány kisebb emlős vagy rágcsáló is a kertünkben. Lássunk pár hírhedt „bűnözőt”, és néhány tippet a féken tartásukra.

A vakond elleni küzdelem örökös probléma a kerttulajdonosok körében, hiszen ez a táplálkozása alapján hasznosnak is tekinthető kis állat rengeteg problémát okoz az által, hogy feltúrja a kertünket. A vakond legnagyobb ellensége a gólya, viszont a kutyák és a macskák sem tűrik meg a kis betolakodókat. Ha pedig az általuk végzett tisztogatás nem lenne elég, még mindig a rendelkezésünkre állnak csapdák, elektromos vakondriasztók, valamint léteznek vakondriasztó növények is (fokhagyma, nagy sárfű, gyalogbodza), amiket kisebb-nagyobb sikerekkel alkalmazhatunk.

Hirdetés
Hirdetés

A meztelen csiga szintén rengeteg fejfájást okoz, főleg a zöldségeskertekben. Rengetek mechanikai és kémiai módszer létezik a távoltartásukra, viszont ha környezetbarát módon szeretnénk védekezni ellenük, és csekély fáradság árán, akkor érdemes kipróbálni az indiai futó kacsát, amely előszeretettel tisztogatja meg a kertünket a hívatlan látogatóktól. A „sörcsapda” módszerhez hasonlóan alkalmazható a tejsavó, ami édeskés illatával odacsalogatja a csigákat, amelyek aztán többé nem hagyják el a csapdát.

Szilvadarázs egy újabb élőlény, amely nem tartozik a legkívánatosabb vendégek közé főként a szilva virágzásának idején. Ez a darázsféle az által okoz hatalmas terméskiesést, hogy a virágcimpákra rakott peték belerágják magukat a terméskezdeményekbe, ami emiatt a földre hull, mielőtt beérhetne. A darázs az érett gyümölcsökre már nem jelent veszélyt. Környezetbarát védekezésként megemlíthetjük a fehér színcsapdát, amit a korona felső harmadán kell elhelyezni, a napos helyeken. Ezt már virágzás előtt érdemes kitenni, amikor az új nemzedék kirajzik. Ám hatékony védekezés a jövőre nézve az is, ha a lehullott gyümölcskezdeményeket naponta összeszedjük és megsemmisítjük, hiszen a kikelt lárva csak két nap múlva hagyja el a károsított termést, és kerül a talajba.

Nap mint nap találkozunk kártevőkkel, amelyek életmódjuknak betudhatóan károsítják a kedvelt növényeinket. Viszont ha időben tudunk lépni, akkor hatékonyan megvédhetjük kultúrnövényeinket, illetve az egész kertünket. Sajnos 100%-os módszer semmi ellen nincs, ezért érdemes többet kipróbálni, és kitapasztalni, hogy melyik a kertünkre szabott leghatékonyabb eljárás.

 Sorozatunkban Simó Tamás erdőmérnök, falugazdász osztja meg tudását olvasóinkkal, kéthetente tőle kaphatnak iránymutatást, hogy miként is érdemes szakszerűen, környezetbarát, bio módon gondozni kertünket. A szakember szívesen ad tanácsot az érdeklődőknek a 0756.726.287-es telefonszámon is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások