Felhívás!

Károsak lehetnek a vegán gyorséttermi ételek

Károsak lehetnek a vegán gyorséttermi ételek Életmód

Több étkezési tanácsadó is arra figyelmeztet: számos komoly problémát okozhat, ha a gyorséttermekben a vegán opció mellett döntünk.

Noha sokan gondolhatják, hogy a vegán gyorséttermi ételek egészségesek, azonban károsabbak még a húst tartalmazó ételeknél is Megan Rossi, a londoni King’s College dietetikus munkatársa szerint.

A BBC által megkérdezett Rossi szerint például a tofuban is megtalálható növényi eredetű omega-3 zsírsavval (más néven alfa-linolénsavval) az emberi szervezet csak akkor tudna kezdeni valamit, ha át tudná ezt alakítani vagy eikozapentaénsavvá (EPA) vagy dokozahexaénsavvá (DHA), ez azonban nem megy neki. A DHA egyébként az agyi működést segíti elő, míg az EPA a depresszió tüneteit enyhíti, mindkét zsírsavat halolajban találhatunk legfőképpen.

Problémát jelent az is, hogy a növényi eredetű fehérjeforrások jóval rosszabb minőségűek, mint az állati fehérjék, erről már Rachel Clarkson dietetikus beszél.

„A fehérjék aminosavakból állnak, melyek a hormonok, sejtek építőelemei a testünkben. A legtöbb növény azonban nem tartalmaz megfelelő mennyiségben esszenciális aminosavakat” – mondja a szakértő.

A növényi eredetű tápanyagok általában nem tartalmazzák azt a kilenc aminosavat, amelyet az emberi test egyedül külső forrásból tud biztosítani. Ez húsevőknél nem okoz fennakadást, mert a hús mellett a tojás és a tejtermékek is tartalmazzák ezeket az anyagokat. Clarkson szerint ha valaki mindenképp a vegán életmódot választja, fehérjeforrásként inkább a szóját, mintsem a babot ajánlaná, amely egyébként a legtöbb vegán „húspogácsa” alapanyaga.

Szintén gondot okozhat vegánoknak a vaspótlás. Noha rengeteg hüvelyes növény tartalmaz vasat, ám ezek zöme úgynevezett „nem-hemvas”, amely az állati ételekben viszont megtalálható. A nem-hemvast az emberi szervezet nem tudja jól felszívni, és ez különösen nagy gondot jelenthet a vashiányosoknak.

Egy vashiányt vizsgáló kutatás szerint a vegánok (különösen a nők) a legveszélyeztetettebbek: a kutatásban részt vevő vegánok 25 százalékánál állapítottak meg alacsony vasszintet a vérben, ugyanez a szám vegetáriánusoknál három, míg a húst evőknél nulla százalék volt. Az enyhébb vashiányos állapotok is főleg a vegánokra voltak jellemzőek, 30 százalékuk szenvedett ettől, a vegetáriánusoknál 21 százalék, húsevőknél pedig ismételten nulla százalék volt az eredmény.

Sajnos a vegán sajtok sem jelentenek egészséges alternatívát: ezeket rendszerint kókuszolajból készítik, mivel ez az egyik legismertebb növényi alapú zsír, amely szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú. Mivel a sajtnak is szilárdnak kell lennie, többnyire a kókuszolajat használják a vegán sajt készítésében. A kókuszolajban azonban nagyon sok a telített zsírsav, amely így az LDL-koleszterin-szintet növeli az emberi testben, ez pedig, mint Clarkson is mondja, szívrohamot, vagy agyvérzést eredményezhet. Ennél jóval egészségesebb alternatíva az olívaolaj, amely HDL-koleszterinben (az ún. „jó” koleszerinben) magas.

Stephanie Stanton-Fay, a University College London egészségpszichológiára szakosodott munkatársa kitér arra, hogy míg például a cukrot visszaszorító étrendek megalapozottságát rengeteg bizonyíték támasztja alá, addig arról például nincs annyi ismeretünk, miért lennének kockázatosak egészségügyileg a húsételek. Stanton-Fay arról is beszél: előfordul, hogy a vegán életmóddal kapcsolatos káros hatások csak évekkel később jelentkeznek. Nem mindenki fogja a fáradtságért például rögtön a B12-vitamin hiányát okolni, mint ahogy a meddőség esetén sem a vas hiányát emlegetik. A kalciumhiány miatt fellépő csontritkulás is csak 40-50 éves korban kezdi felütni a fejét.

Mindent összevetve tehát, ha mindenáron gyorsétteremben akarunk étkezni, nem biztos az, hogy a vegán opcióval az egészségesebb utat választjuk.

(hirado.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. február 18., 12:28
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Nem vagyok vegán, de ez nem arról szól, hogy ha vegán burgert rendelsz, az egészségtelenebb, hanem, hogy ha csak vegán étrenden élsz, az nem jó, mert sokmindent csak növényekből nem tudsz pótolni. Ezeket vagy húsból, vagy étrend kiegészítőkből kell pótolnod. Ahogy a csak húsalapú táplálkozás sem egészséges, a csak növényalapú sem az.
    A cikk címe pedig csak a szokásos.