Felhívás!

Károsak lehetnek a fekete színű élelmiszerek

Károsak lehetnek a fekete színű élelmiszerek Életmód

Egyre népszerűbb trend a gasztronómiában a fekete színű ételek készítése, többek között hamburgert, pizzát, fagylaltot, spagettit lehet fogyasztani fekete színben. A magyar Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Néhib) közleményben hívja fel a figyelmet az ilyen termékek fogyasztásának veszélyeire.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal új élelmiszerbiztonsági kockázati tényezőként azonosította az úgynevezett fekete élelmiszerek csoportját – közölte a hivatal pénteken honlapján.

A tájékoztatásban kiemelték az utóbbi időben divatos élelmiszerpiaci trendet képvisel a fekete színű élelmiszerek megjelenése, például a fekete fagylalt, fekete pizza.

Hangsúlyozzák, az elfogyasztott aktív szén az emésztőrendszerben nagy hatékonysággal köt meg különböző molekulákat, nemcsak a méreganyagokat, hanem számos, a szervezet számára fontos vegyületet is, például vitaminokat és gyógyszermolekulákat is.

Az aktív szenet tartalmazó élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása a gyógyszerhatás csökkenése miatt káros lehet a gyógyszerszedőkre, de hosszú távon akár az egészséges embereknél is hiányállapotok kialakulásához vezethet – hívta fel a figyelmet a hatóság.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.