Hirdetés
Hirdetés

Jövő hét elején lesz látható a legjobban az augusztusi csillaghullás

Jövő hét elején lesz látható a legjobban az augusztusi csillaghullás Életmód

Idén hétfőről keddre virradó éjszaka várható az augusztusi csillaghullás tetőpontja – mondta el Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára az MTI-nek.

A Persus csillagkép felől érkező Perseidák meteorraj július 20. és augusztus 20. között majdnem egy hónapon keresztül figyelhető meg, de hétfőről keddre virradó éjszaka várható a jelenség maximuma, ezen az éjszakán hullanak a legszaporábban a meteorrajból származó csillagok – tette hozzá.

 A csillagász szerint ugyanakkor a Hold állása miatt idén nem túl kedvezőek a feltételek a meteorraj megfigyelésére. A telehold miatt már augusztus 12-én is elég erős lesz a holdfény és nagyon későn nyugszik le a Hold, inkább a hajnali órákban érdemes kimenni hullócsillagokat számlálni – mondta. A csillagász szerint hajnali 1 órától világosodásig érdemes fürkészni az égboltot.

Amennyiben valaki a városban szeretné megfigyelni az égi jelenséget, mindenképpen érdemes olyan helyszínt találnia, ahol körkilátás van és nincsen közvetlen zavaró fényforrás – tette hozzá.
Mint mondta, fontos, hogy a hullócsillagok megfigyeléséhez nincs szükség semmilyen távcsőre, azok szabad szemmel láthatók a legjobban.

Sepsiszentgyörgyön a Vega Csillagvizsgálóhoz várják az érdeklődőket

A csillaghullás alkalmából idén is várja az érdeklődőket a Benedekmezőn található Vega Csillagvizsgáló, ahol teleszkópon keresztül a Holdat, a Szaturnuszt és a Jupitert is megcsodálhatják.

“Ezen az éjszakán, ha kedvezőek a körülmények, óránként akár több tucat hullócsillagot is láthatunk. Idén kicsit zavarni fog a Hold fénye, így óránként 20-30 látható meteorra számítunk a jelenség maximumakor, vagyis éjjel 2-3 óra között. A hullócsillagok mellett, a jelenlevők megvizsgálhatják majd a Jupitert, a Szaturnuszt, illetve a Holdat is teleszkópon keresztül – számolt be Csere Mihály, az esemény egyik szervezője.

A csillagvizsgálóhoz kilátogatóknak a szervezők azt tanácsolják, hogy öltözzenek a nyári éjszakának megfelelően, vagyis vegyenek magukra hosszú nadrágot és hosszú ujjú felsőt, hiszen éjszaka hőmérséklet 20 fok alá fog csökkenni.

Az érdeklődők a “Vega Csillagvizsgáló – Observatorul Vega” Facebook-oldalon értesülhetnek a legfrissebb információkról.

Az eseményen való részvétel ingyenes. A személygépkocsival érkezők a tábor bejáratánál hagyhatják autójukat, a csillagvizsgálót onnan gyalog közelíthetik meg.

(MTI/Covasnamedia)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük