Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Ingyenes a konzultáció!

Ingyenes a konzultáció! Életmód

A kannabiszolajra alapozó termékek nem új keletűek, ám ezentúl Sepsiszentgyörgyön is könnyen beszerezhetők, mi több, a nemrég megnyílt konzultációs irodában az érdeklődők bérmentve kérhetnek szakvéleményt, terápiás kezelési tanácsokat a Romániában egyedüli – Amerikában képzett – szakembertől, dr. Costin Militarutól.

Dr. Costin Militarut az Amerikai Kannabisz Intézet a kannabisz-kezelések szakorvosává nyilvánította, Romániában pedig ő az orvosi kannabisz legalizálásáért zajló harcok egyik meghatározó alakja. Meglátogatta a sepsiszentgyörgyi, Csíki utca 4-es szám alatt található konzultációs irodát, és az irodavezetővel, Kész János vállalkozóval végezték el a nyitás előtti simításokat.

A szaktanácsadás ingyenes

– Szüleim kezelése közben, mialatt a Sepsiszentgyörgy–Bukarest útvonalon jártam a termékekért és konzultációkért, megfogalmazódott bennem, hogy a megyeszékhelyen is kellene nyitni egy irodát. Az ötletet elmondtam dr. Militarunak, és ő beleegyezett, hogy az internet segítségével, közvetítésemmel terápiás konzultációkat, kezeléseket végez az itteni érdeklődőknek. Már az első napon számos érdeklődő kereste fel az irodát, ahol különféle kannabiszalapú olajok, kozmetikai szerek vásárolhatók. Természetesen konzultáció nélkül is be lehet szerezni ezeket, ám a szaktanácsadás ingyenes, így érdemes igénybe venni, hiszen elengedhetetlen fontosságú a betegség tükrében felállított terápiás kezelési adagolásokhoz – magyarázta Kész. Hangsúlyozta, hogy a termékeket hatékonyan lehet használni a hányingertől kezdve, a cukorbetegségen át, egészen a Parkinson-kór, illetve rákos daganatokig.

Hirdetés
Hirdetés

Kinek és mire ajánlott a kannabisz?

Értékes gyógynövény és egyedülálló gyógyszeralapanyag vagy kerülendő kábítószer? Egy biztos, a kenderből – latinul Cannabis (ejtsd kannabisz) – kinyert hatóanyagokat évezredek óta alkalmazzák a gyógyításban. Úgy tűnik, gyógyászati alkalmazása napjainkban reneszánszát éli.

A Közép-Ázsiából származó növény gyógyászati alkalmazásáról már ötezer évvel ezelőtti adatok is rendelkezésre állnak. A kínai uralkodó, a Vörös császár idején malária, reumás fájdalmak, női bajok kezelésére éppen úgy használták a kannabiszt, mint vágyfokozóként. Később az indiai Védákban is szerepelt, majd a nyugati orvoslásban Galénosz is említette. A középkorban VIII. Innocent pápa azonban betiltotta a gyógyszerként való alkalmazását, mondván, a keresztényeknek a gyógyszere a hit, nem a kannabisz. India gyarmatosítását követően a 19. században azonban újból elterjedt az alkalmazása Európában. Emellett, a tengerentúlon is széles körben használták a kender kivonatait, mígnem 1937-ben adótörvénnyel vetettek véget a növény termesztésének és tiltással a fogyasztásának.

A magyar gyógyszerkönyvekben 1934-ig szerepelt a kannabisz – amit többek között migrén, alvászavarok, köszvény, szénanátha és dühroham kezelésére javallottak.

A modern kori tudományos vizsgálatok bebizonyították, hogy a kannabisz számos kórkép esetén segíthet, így például az epilepszia tüneteinek a mérséklésében, a mentális zavarok enyhítésében, az Alzheimer-kór, az asztma, a rák kezelésében, illetve a menstruációs fájdalmak oldásában.

A növény sokoldalú hatását és gyógyászati jelentőségét részleteiben egyre inkább megismerve nem meglepő, hogy a kannabiszt 2018-ban Ausztriában az év gyógynövényévé is választották. Az Európai Parlament képviselői felkérték az EU tagországokat, tegyék lehetővé, hogy az orvosok szükség esetén rendelhessenek kannabisztartalmú gyógyszereket, hiszen többféle kannabisz-hatóanyagot tartalmazó gyógyszer is forgalomban van. (dr. Budai Marianna PhD., szakgyógyszerész)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások