Felhívás!

Így rabolja el az internet a szabadidőt, amit a home office-szal spórolsz

Így rabolja el az internet a szabadidőt, amit a home office-szal spórolsz Életmód

Valami eszedbe jut, hirtelen szeretnél utánanézni, és a kezedbe is veszed a telefonod. Sokszor már az induláskor eltévedsz, mondván, előtte csak egy percre felmész a Facebookra – aztán esetleg el is felejted, mit is keresel a neten.

Amennyiben nem ez a forgatókönyv, akkor is könnyen meglehet, hogy kizárólag olyan oldalakat olvasol, amik számodra ismerősek. Vagyis nem lépsz ki a komfortzónádból, a saját kis buborékodból, nem tájékozódsz igazán, legfeljebb szórakozol.

Ha az elmúlt hónapokban elsősorban home office-ban dolgoztál, joggal gondolhatod, hogy az utazáson sok időt megspóroltál, ám ha még este nyolckor is a gép előtt ülsz, érdemes valamit végiggondolnod. Az interneten töltött időd felett sok esetben nem te rendelkezel. Ha egy kicsit is lankad a figyelmed, belekerülsz egy olyan útvesztőbe, mely helyadatokkal, böngészési és vásárlási előzményekkel, személyre szabott reklámokkal szegélyezett.

De nem csupán az algoritmusok eredményezhetik, hogy a tervezettnél több időt töltesz a neten. Lehetséges, hogy amit te tájékozódásnak érzel, az pusztán szórakozás. Ha mindig ugyanazokat az általad kedvelt, világnézetedhez passzoló, saját gondolataidat megerősítő oldalakat olvasod, nem nézel utána egy bizonyos információ valóságtartalmának több helyen, ne mondd, hogy tájékozódsz, legfeljebb szórakozol. Ezzel sincs baj, ha a látott, olvasott tartalom feltölt, ha azonban rendre úgy kapcsolod ki a számítógépet, hogy pusztán ürességet és frusztrációt érzel belül, akkor ideje csökkentened az internethasználatra fordított időt.

Ha eddig még nem tetted, érdemes például kipróbálnod a Facebook egy remek funkcióját, melynek segítségével ellenőrizheted, mennyi időt vesz el az életedből a közösségi oldal. A ’Beállítások és adatvédelem’ funkciónál találsz egy ’Facebookon töltött időd’ lehetőséget, melyre rákattintva ellenőrizheted, heti átlagban, illetve naponta mennyi időt lógsz a Facebookon.

Könnyen lehet, hogy jóval többet, mint amire tippeltél. Ebben az esetben érdemes magadnak feltenni a kérdést: “Nem lenne ennél jobb dolgom?” Ha az interneten, közösségi oldalon töltött időben nem tájékozódtál, sokkal inkább csak egy számodra ismerős virtuális közegben mártóztál meg, esetleg egy olyan ösvényt jártál be, melyen algoritmusok vezettek, és nem is te akartál igazán arra menni, akkor megérett az idő rá, hogy csökkentsd a napi nethasználatod.

(fem.)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.