Felhívás!

Így neveljük gyerekeinket

Így neveljük gyerekeinket Életmód

Mivel a legjobb barátnőm a sepsiszentgyörgyi Kincseskert Játszóház bölcsőde óvó nénije, úgy döntöttem, meglátogatom, lássuk, ők hogyan készülnek a gyerekekkel az adventi és karácsonyi időszakra. Kíváncsi voltam arra is, Katinka óvó néni mit ajánl a szülőknek, milyen igazi ajándékkal lepjék meg a gyereküket. A járványügyi helyzetre való tekintettel a bölcsibe nem mehettem be, így az udvaron beszélgettünk.

– Lassan közeleg a karácsony, szívvel-lélekkel készülünk erre a szép ünnepre. A Kincseskert Játszóház óvó nénijeként, már egy ideje készülünk a Mikulás érkezésére, kézimunkázunk, közben karácsonyi dalokat hallgatunk. Pár mesével is készülök, ami a karácsonyról szól – kezdte Kölcze Janka Katinka.

Elmondása szerint a szülőknek meg kellene tanulniuk, hogy nem a drága ajándékokban rejlik az ünnep, hanem a gyerekekkel töltött időben rejtőzik. A kicsinek igazi boldogság, ha a szülő vele foglalkozik, játszik, tanul, nevet, énekel. Most, a hosszú téli esték alatt igazán rá lehet készülni a szenteste igazi varázsára, karácsonyi dalok, mondókák, mesék tanulásával.

– A karácsonyi mese olvasása fontos a gyereknek, igazi harmonikus és ünnepi hangulat is kialakulhat, amikor mindkét szülő és a csöppség paplan alá bújva, a kandalló melege mellett, mézes pogácsával a kezükben együtt olvasnak – véli Katinka.

Az óvó néni azt szeretné, ha a szülők olyan ajándékon gondolkodnának, amelyet a gyerekek sokáig magukkal vihetnek a szívükben.

– A gyerekeknek fontos, hogy minél több időt töltsenek a nagyszülőkkel, tanulják meg, hogy a nagymama szaloncukra a legfinomabb és a nagypapa csodaszánkója csúszik a legjobban a recsegős, ropogós hóban. Nem kell feltétlenül tárgyi dologra gondolnod, amikor az ajándék szó eszedbe jut. Először is meg kell próbálni lelassítani, hiszen az egész évet az állandó mókuskerék határozza meg. A gyerekek is ilyenkor lelassulnak, fontos számukra a család. Persze ez mindig fontos, de ez egész évben nem sikerülhet, ezért is kap nagyobb hangsúlyt a szeretet ünnepén – osztja meg gondolatait az óvó néni.

Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt azért, hogy az év vége ne egy ámokfutás legyen, hanem az egymásra fordított figyelem és idő határozza meg ezt az időszakot!

Pedagógusként Katinka a gyerekeknek ajándékként nagyon sok szeretetet, mosolyt, tudást ad, és azt ajánlja a szülőknek, hogy töltsenek minél több időt a kicsikkel, teremtsenek közös emlékeket, fényképezzék le közös élményeiket, hogy majd évekkel később együtt nevessenek a legszebb emlékeiken.

– Emellett fontos, hogy ne csak magunkra gondoljunk a készülődés időszakában, hanem a szegényebb sorsúakra is, így mi közösen a gyerekekkel kis ajándékcsomagokat készítünk árva és szegény gyerekeknek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.