Felhívás!

Igény van a lelkisegélyre

Igény van a lelkisegélyre Életmód

Névtelenül oszthatók meg a gondok, de a vonal másik végén levők sem ismertek: annyit lehet tudni róluk, hogy nagyon nyitottak, nagyon szeretnének segíteni, ehhez pedig legtöbben nemcsak az alapképzésen esnek át, hanem elmélyült tanulmányok után végzik önkéntes, emberbaráti szolgálatukat. Az erdélyi lelkisegély-szolgálat 40 munkatársa közül a szentgyörgyi stáb vezetőjével, Papp Ágota pszichológussal, mentálhigiénés szakemberrel beszélgettünk.

– Mióta működik Szentgyörgyön a lelkisegély-telefonvonal?

– A Magyarországon már 35 éve működő szolgálat szemléletmódjából, alapelveiből, módszertanából inspirálódó telefonos lelkisegély-szolgálat már működött városunkban 2006 és 2012 között, ám akkor a szentgyörgyi csapat több tagja olyan élethelyzetbe került, hogy nem tudta folytatni ezt a munkát, ezért akkor megszűnt a telefonos segélyvonal. 2018-ban azonban már erdélyi szinten szerveződött újra a segélynyújtó hálózat, az újra bekapcsolódó szentgyörgyiek mellett udvarhelyiek is csatlakoztak a működő csíkszeredai csoporthoz, így most abban az Áradat, az Esély és az Erdélyi Életvédők Egyesület képviselteti magát. A hét öt napján 19 és 23 óra között fogadják a hívásokat, természetesen minden ügyeletes titoktartási kötelezettséget vállal, de önmaga identitását sem fedheti fel.

– Kik és hogyan lesznek a munkatársaik?

– Évente toborzunk önkénteseket, többnyire szakmai fórumokon. A jelentkezők átesnek egy motivációs beszélgetésen, majd egy 120 órás képzésen, melyben önismeretet tanulnak, valamint több mentálhigiénés témát is feldolgoznak. Megtudják, mi a krízis és az öngyilkosság jellemzője, intervenciós technikákat tanulnak. Nagyon sokan azonban már elvégzett mentálihigiénés vagy pszichológiai képzettséggel jelentkeznek. Elmondhatom, hogy a szentgyörgyi csapat nagyon stabil, kicsi a fluktuáció.

– Mi a motivációja annak, aki vállalja, hogy fogadja a ráosztott átlag havi 1–1,5 hívást?

– Azon túl, hogy eleve nyitottak az emberek felé és igényük van a személyes kapcsolatokra, leginkább az, hogy adni szeretnének, meg hogy komoly szakmai tapasztalatra tehetnek szert, mert a telefonos hívások megkövetelik a szellemi fittséget, a gyors döntést, problémamegoldást. Ugyanakkor a szakmai közösséghez tartozás érzése is sokat számít annak, aki belép a munkatársak körébe.

 

A segítők olykor életvezetési tanácsadást nyújtanak, néha azonnali segítséget nyújtanak, például egy öngyilkossági szándék vagy más krízisintervenció esetén szakembert ajánlhatnak a hívónak, akivel ő továbbhaladhat az útján, néha pedig olyan készségeket próbálnak megtanítani, gyakoroltatni a betelefonálóval, amelyek megelőzik a gond elmélyülését. Legtöbbször kapcsolati problémákban, házassági konfliktusokban, veszteségek feldolgozásában várnak lelki támogatást az ügyelettől, ezek sokszor összekapcsolódnak más jellegű problémákkal, például a gyermekneveléssel kapcsolatos kérdésekkel.

Aki úgy érzi, hogy szakszerű segítségre van szüksége egy nehézséggel kapcsolatban, az tárcsázza a 0754.800.808-as telefonszámot vagy írjon a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com e-mail-címre.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.