Hirdetés
Hirdetés

Hőségre és légköri instabilitásra, viharokra, jégesőre figyelmeztetnek a meteorológusok

Hőségre és légköri instabilitásra, viharokra, jégesőre figyelmeztetnek a meteorológusok Életmód

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 32 megyére másodfokú (narancssárga) figyelmeztetést adott ki eső, erős szél és jégeső valószínűsége miatt, amely péntek 14 órától szombat reggel 6 óráig érvényes, valamint az egész országra kiterjedő, sárga jelzésű figyelmeztetést légköri instabilitás miatt, amely péntek 12 órától szombat 23 óráig érvényes.

Hirdetés
Hirdetés

A narancssárga riasztás szerint Máramarosban, Erdélyben, Olténiában, Bánságban, a Körösök vidékén, Nyugat- és Észak-Munteniában, valamint Moldvában különösen súlyos légköri instabilitásra kell számítani, erős, 80-100 km/h-t meghaladó széllökésekkel, gyakori zivatarokkal, jégesővel. A záporok hevesek lesznek, a csapadék mennyisége helyenként meghaladja a 35-50 l/négyzetmétert, és elszigetelten, különösen nyugaton, a középső területeken és a hegyekben a 70 l/négyzetmétert.

Az érintett megyék: Botoşani, Suceava, Neamţ, Bákó, Vrancea, Buzău, Kovászna, Hargita, Szatmár, Máramaros, Beszterce-Naszód, Maros, Brassó, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Szeben, Fehér, Kolozs, Szilágy, Bihar, Arad, Hunyad, Temes és Krassó-Szörény.

Emellett péntek délutántól szombat estig a légköri instabilitás fokozódik és kiterjed minden régióra. Viharok, heves esők és jégeső valószínű. Rövid időközönként a csapadék mennyisége helyenként meghaladja a 20-40 l/négyzetmétert.

Másrészt az ANM pénteken az egész országban fenntartja a hőségre és hőingadozásra vonatkozó sárga kódjelzésű figyelmeztetést. A hőmérséklet-páratartalom index (ITU) kiterjedt területeken meghaladja a kritikus 80-as egységet.

Olténiában, a Bánságban, a Körösök vidékén és Délnyugat-Erdélyben narancssárga jelzésű hőségriadó van érvényben, a levegő hőmérséklete elérheti a 35-38 fokot.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük