Felhívás!

Hőségre és fokozott légköri instabilitásra vonatkozó riasztásokat adtak ki a meteorológusok

Hőségre és fokozott légköri instabilitásra vonatkozó riasztásokat adtak ki a meteorológusok Életmód

Az ország teljes területét érintő, hőségre és fokozott légköri instabilitásra vonatkozó első- és másodfokú riasztásokat adott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

A meteorológusok szerint a keddi nap folyamán kánikula várható Krassó-Szörény, Temes, Arad, Bihar és Szatmár megyében, a diszkomfort-hőérzet fokozott lesz. A hőmérséklet-nedvesség mutató meghaladja a 80-as kritikus küszöböt az ország nyugati és délnyugati részében, illetve elszitelten az ország más részeiben is. A csúcshőmérsékletek elérik a 34-37 Celsius-fokot, az éjszakai hőmérsékletek pedig nem csökkenek 19-20 fok alá.

Kedden 12 és 22 óra között elsőfokú, fokozott légköri instabilitásra vonatkozó riasztás érvényes a hegyvidéken, Olténiában, Dobrudzsában, Moldvában, Munténiában és Erdély délnyugati részében. Felhőszakadás, gyakori villámlás, szélvihar és jégeső várható. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 25-40 litert négyzetméterenként.

Június 23-án, 24-én és 25-én a hőhullám fokozatosan az egész országra kiterjed. 23-án a Bánságban, a Körösök vidékén, Olténiában, Máramarosban és Erdély nyugati és északnyugati részében, csütörtökön és pénteken (24-én és 25-én) az ország minden régiójában. A csúcshőmérsékletek 33 és 37 Celsius-fok körül alakulnak.

Június 23-án, szerdán másodfokú hőségriadó lesz érvényben Krassó-Szörény, Temes, Arad, Bihar és Szatmár megyében. A nappali csúcsok gyakran elérik a 37-39 fokot, az éjszakai hőmérsékletek pedig nem csökkenek 22-25 fok alá. A diszkomfort-hőérzet fokozott lesz.

Csütörtökön és pénteken Erdély legnagyobb részére, illetve Olténiára és Máramarosra is jellemző lesz a fokozott diszkomfort-hőérzet.

Újabb elsőfokú árvízriasztásokat adtak ki a hidrológusok

Újabb elsőfokú, erdélyi folyókat is érintő árvízriasztást adott ki kedden az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA).

Az előrejelzés szerint kedd déltől szerda éjfélig elsőfokú riadó van érvényben többek között a következő folyókon: az Aranyos felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Fehér és Kolozs megye), Olt (Hargita, Kovászna, Brassó és Szeben megye), Bodza felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Brassó, Kovászna, Buzău és Prahova megye), Tatros felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Hargita, Kovászna, Neamţ, Bákó és Vrancea megye), Beszterce felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Suceava, Hargita, Neamţ és Bákó megye).

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.