Hogyan lépik át az óév-újév küszöbét a háromszékiek?

Hogyan lépik át az óév-újév küszöbét a háromszékiek? Életmód

Alig pár nap maradt az idei évből, így legtöbbünknek a szilveszter, de még inkább a küszöbön álló következő esztendő jár a fejében. Reménytelien-kíváncsian vagy elfáradtan-csüggedten, de mindenki várja az óév végét és vele a jobbat, szebbet. Nekünk erről egy aforizma ugrott be: az optimista azért marad fenn éjfélig, hogy lássa az újév beköszöntét; a pesszimista pedig azért, hogy megbizonyosodjon az óév elmúlásáról.

Akad, aki ilyenkor mérleget készít, más fogadalmat tesz, jövőt tervez; esetleg mindkettőt. Vannak, akik az ünnepi menühöz keresik a különleges receptet, mások a szilveszteri mulatság helyszínén, részletein, az italfelhozatalon, a muzsikán agyalnak, hiszen a hagyományokból eredően az évváltás mikéntje alakítja az előttünk álló évet, cselekedeteink bőséget vagy szerencsét hoznak, netán pont az ellenkezőjét. Arra voltunk kíváncsiak, hogy olvasóink miként viszonyulnak az évváltással járó felhajtáshoz.

 1. Milyennek ítéli a mögöttünk álló évet, mit vár a jövőtől?
 2. Hol szilveszterezik idén?
 3. Mit kedvel(ne) a legjobban a szilveszteri menüben?
 4. Tartja-e magát valamilyen újévi szokáshoz, babonához?
 5. Tesz-e most valamilyen újévi fogadalmat?

 

Fábián Helén óvónő, korábban műsorvezető (Polyp TV)

 1. Sok változást hozott az idei év számunkra, különösen a tavasz és a nyár eleje. A nagy lányom képességvizsgázott, én munkahelyet váltottam, tévés énemet szabadságra küldtem, és óvónőként versenyvizsgáztam. Nem volt egyszerű, de most visszatekintve jó élményekként maradtak meg ezek a hetek. Jó volt olyasmivel foglalkozni, ami diákéveimre emlékeztetett. Örömmel láttam, hogy mindent mégsem felejtettem el, jó volt elmerülni a 2–3 évesek világában, rácsodálkozni őszinteségükre, nyitottságukra. Visszatekintve jó év volt 2018, azt viszont nem szeretném, ha a jövő év is ilyen lenne. Azt szeretném, ha most meg tudnám állítani az időt, hiszen olyan életszakaszba értünk, amikor magunkra tudunk figyelni, együtt van a család, nagyok a gyerekek, de még nem annyira, hogy elköltözzenek, és ez így jó.
 2. A szilveszter minden évben a barátokról szól, hiszen évközben ritkán tudunk találkozni és a karácsony utáni időszak egészen szilveszterig általában úgy zajlik, hogy összeülünk, beszélgetünk, mint régen tették szüleink a hosszú téli estéken. A szilveszter pedig ennek a befejezése, és ez akkor is úgy volt, amikor a baráti társaságban az első gyerekek még alig voltak félévesek. Hol egymás lakásán, hol vendéglőben, de mindig együtt. Idén is ilyenre készülünk, mi leszünk a házigazdák!
 3. Nálunk az újév első órájában elmaradhatatlan a lencsefőzelék, ezt a szokást a nővéremtől tanultunk, és általában ő is készíti el nekünk, abban a reményben, hogy sok pénzünk lesz. A disznósült, a sültkolbász általában ott van az asztalon, csakúgy, mint a hagyományos székely hideg ételek. Én viszont nagyon szeretem a különleges fogásokat, így mindig belopunk valami érdekességet a hagyományos mellé.
 4. Nem vagyok babonás, nem is hiszek bennük, de azt, hogy férfinek kell belépnie a házba elsőként az új évben, ezt otthonról hozom, és ezt tartom, ahogy azt is, hogy első nap a házból nem viszünk ki semmit.
 5. Már elég idős vagyok ahhoz, hogy tudjam, úgysem tartom be az újévi fogadalmat, úgy vagyok vele, hogy nem tervezem a jövőmet. Az embernek van egy értékrendje, és ezt tartja szem előtt a döntéseiben. Én nyitott vagyok azokra a kihívásokra, amelyeket az élet állít elém, mert hiszem azt, hogy semmi sem véletlen, ami velünk történik. Ezzel a kíváncsisággal várom az újévet, és hálával mindazért, amit eddig kaptam.

Sebestyén-Lázár Enikő, a Plugor Sándor Művészeti Líceum igazgatónője

 1. Sok nehézség és akadály volt a hétköznapokban, de az eredmények elégtételt hoztak, tehát sikeres évet zártam. A reménységem és a hitem jót vár, a jóra törekszem, hogy tudjak adni környezetemnek és magamnak is. Persze mindig vannak tényezők, amelyek befolyásolják a jövőnket.
 2. Idén Sepsiszentgyörgyön szilveszterezem. Elmegyünk a színházba, az óévet a főtéren koccintjuk el, utána a barátainkkal ünnepelünk.
 3. Azt, hogy örömmel és kapkodás nélkül főzzem meg! Ha sikerül a pacallevesem. Végül is mindegy, mit eszünk, csak örömben, boldogságban, szeretetben tudjuk elfogyasztani.
 4. Nem vagyok babonás ember, semmiből sem szeretek szokást csinálni. Szeretem, ha változatosság is van az életemben. Egészségesebben akarok élni, többet mozogni, nem stresszelni magam fölösleges dolgokkal. Minden apró dolognak örülni akarok, sokat mosolyogni. Minden megpróbáltatást úgy értelmezek, mint fejlődési lehetőséget, megbocsátok a rosszakaróimnak, és nem tartok haragot magamban.
 5. Mindig eltervezem, hogy az új évben lefogyok. Persze nem sikerül. Hátha majd 2019-ben…

Torma Vera, a Diakónia Keresztyén Alapítvány gyermekjóléti és családsegítő ágazatának vezetője

 1. A mögöttem álló év történései ismét igazolták, hogy nem csak az ember erőlködésén, hanem az isteni gondviselésen is múlik tetteink, munkánk eredménye. Sok öröm- és feszültségteljes pillanattal tarkított év van mögöttem. A következő is ilyen lesz, de én már más leszek benne, kicsit bölcsebb és nyugodtabb, mert tudom, hogy minden nap ajándék itt a földön, és az én felelősségem, hogy tegyem a dolgom. A sorsom úgyis meg van írva, minek aggodalmaskodni?
 2. Az otthonomban szilveszterezem a családommal.
 3. A szilveszteri menüben a gyümölcsbólét kedvelem leginkább.
 4. Nem tartom magam semmilyen szokáshoz, babonához. Mikor időt tudok rá szánni, akkor kiértékelem az elmúlt év történéseit, és új célokat fogalmazok meg, írok le.
 5. Az újév mindig valami kezdetet, határkövet jelent számomra. Mivel számot vetek a régivel, és megtervezem az újat, vannak céljaim, például, hogy több időt fordítok testi, lelki és szellemi egészségem fenntartására.

Duduly Vendel egészségügyi asszisztens, humorista (a Pittyes2es és Gyufa trióból)

 1. Panaszkodni nem szeretek, nem is szoktam, de mindenképp jobbat várok az új évtől. Persze ez rajtam múlik, hiszen odaadással, több munkával el lehet érni a célt. Csak egészség legyen, a többi jön magától.
 2. Idén a munkahelyemen, Angliában fogok szilveszterezni, ezért nagy bulit nem szervezünk, de velem lesz a párom, és itt van a barátom is, hárman, szűk körben tartjuk meg a szilvesztert.
 3. Az újévi menüben a hagyományos ételeket szeretem, pl. a lencselevest. Nem azért, mert úgy tartják, hogy aki szilveszterkor lencselevest eszik, sok pénze lesz az új évben, hanem mert nagyon szeretem.
 4. Rengetek újévi szokást, babonát ismerek, embere válogatja, hogy ki mihez tartja magát. Én egyikhez sem szoktam igazodni.
 5. Az újévi fogadalmam minden évben az, hogy a jövőre nézve megpróbáljak minél többet kihozni magamból, és többet elérni, mint az előző évben.

Ráduly Attila, a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület elnöke

 1. Általában azt mondom, hogy az előttünk álló év ne legyen rosszabb, mint amit magunk mögött hagyunk. Ez most különösen érvényes, ugyanis a 2018-as évem igen jól alakult mind szakmai, mind magánéleti szempontból. Nemzetközi szemináriumokon, ifi-cseréken és különböző tréningeken a nem-formális tanulás lehetőségének több formáját sikerült fejlesztenem. Ugyanakkor a fiam iskolás lett, és sikeresen befejeztem a mesteri képzést kommunikáció, közkapcsolatok szakon. A jövő év is nagyon mozgalmasnak ígérkezik, elsősorban az államvizsga letétele és az újabb projektek megpróbáltatásai miatt.
 2. Az elmúlt években kecskeméti partnerszervezetünkkel töltöttük az év utolsó napjait, ez az idén sajnos, objektív okok miatt elmarad, így most Lisznyóban, szűk családi körben zárjuk az évet.
 3. A szilveszteri menü összeállításért az élettársam, Katalin „felel”. De tudomásom szerint most sem fog hiányozni a lencse, a töltött tojás és a prézlis hús.
 4. Nem vagyok babonás.
 5. Újévi fogadalmakat nem nagyon szoktam tenni, nem tartom vízválasztónak a december 31-ét. Egyébként is bármelyik nap tehetünk fogadalmat, nem kell megvárni vele pont a szilvesztert. Én inkább a fogadalom helyett cselekszem. Eddig is környezetvédelmi megfontolásból mondtam le egy-két termék megvásárlásáról. Erre szeretnék a jövőben még nagyobb hangsúlyt fektetni.

Lázár-Prezsmer Endre, a MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület elnöke

 1. Sikeres évnek könyvelem el az ideit is, számtalan koncertünk volt a múzeumkertben, de klubokban is, jól sikerült az idei, 12. alkalommal megszervezett jazz és improvizációs zenei táborunk. Jó látni, hogy sok év gyümölcse mára beérett, és a jazztábor egykori lakóit szép számban veszik fel anyaországi neves jazzkonzervatóriumba, zeneakadémiára. De a megyeszékhelyi moziban is túlszárnyaltuk a 2017-ben a vászon előtt megfordult nézők számát. Mindig van hely jobbnak, így a következő esztendőtől a táborba ellátogató diákok, koncertekre, moziban járó személyek számának növekedését várom.
 2. A zsúfolt esztendőt ezúttal szűk családi körben búcsúztatom.
 3. A szilveszteri menüben egy különleges, általam készített, majonézes, almás-sajtos fogás kerül az asztalra, ez már több éve hagyomány, egyfajta szilveszteri szokás. Emellett persze mindig kitalálunk valami új fogást is.
 4. Nem igazodom semmiféle babonához, szokáshoz.
 5. Szoktam újévi fogadalmat tenni (ez alól az idei szilveszter sem kivétel), de nem árulhatom el mi az, és ténylegesen bosszant, ha ezeket utólag nem sikerül véghezvinni.

Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője

 1. Egy munkás, nehéz, de viszonylag jó év áll mögöttünk, amiben húztunk rendesen, de elmondhatjuk, hogy nem volt hiábavaló a munkánk. A következő esztendő ennél is nehezebb lesz, mert azt már most tudjuk, hogy az őszi szárazság miatt nem kelt rendesen a gabona, bőven lesz gond vele jövőre.
 2. Magyarországon, Gyulán egy wellness-szállóban. Jó környezet, „finom” meleg víz…
 3. A pezsgőt.
 4. Szilveszterkor kell lennie rajtam valamilyen piros cuccnak, mert az szerencsét hoz. Lehet az nyakkendő, ing vagy póló is. Fogalmam sincs, honnan ered ez a babona, nem tudom, mire vezethető vissza, de családi körben elterjedt volt ez a szokás. Én évtizedek óta betartom, és eddig bejött. Nem is akarom kipróbálni, hogy mi lenne, ha mégsem…
 5. Nem. Nem kell ahhoz újév, hogy elhatározzak valamit. Öt évvel ezelőtt úgy hagytam abba a cigarettázást, hogy egy vasárnap reggel azt mondtam, itt van ez a négy szál, ezt még elszívom, és többé nem gyújtok rá. Azóta is betartom.
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.