Felhívás!

Harmad- és másodfokú szélriadó az ország legnagyobbb részében

Harmad- és másodfokú szélriadó az ország legnagyobbb részében Életmód

Frissítette a korábban kiadott riasztásait vasárnap délelőtt az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) és harmadfokú (piros jelzésű), hétfőre érvényes viharriasztást adott ki a Déli-Kárpátok és a Kárpátkanyar 1.500 méter fölötti térségeire, másodfokú (narancssárga jelzésű), vasárnap délutántól érvénybe lépő szélriasztást Erdélyben, Moldvában, a Körösök-vidékének északi részében és Dobrudzsában, illetve elsőfokú (sárga jelzésű) riadót az ország többi részében.

A meteorológusok szerint vasárnap estétől kezdődően a szélfúvás fokozottan megerősödik az ország legnagyobb részében, 55-70 kilométer/órás sebességgel fog fújni azokon a területeken, amelyek sárga jelzésű riasztás alatt állnak. Február 23-a este 6 óra és február 24-e este 6 óra között a hegyvidéken a széllökések sebessége meghaladja a 110-130 km/órát is. Előbb a Keleti-Kárpátokban, majd a hegyvidék többi részén is, főként 1.600 méter fölött, időszakosan hóvihar lesz, jelentősen csökkentve a látási viszonyokat.

Az ANM szerint Konstanca, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Buzău, Giurgiu, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Argeş, Olt, Vâlcea, Gorj, Dolj, Mehedinţi megye és Bukarest áll sárga jelzésű riadó alatt.

Szintén vasárnap este 10 órától hétfő este 6 óráig narancssárga jelzésű szélriadó lesz érvényben Erdélyben, Máramarosban, Moldvában, Dobrudzsában és a Körösök-vidékének északi részében. A vasárnapról hétfőre virradó éjszaka és a hétfői nap első felében Erdélyben, Máramarosban és a Körösök-vidékének északi felében 80-95 km/órás sebességgel fog fújni a szél, Moldvában és Dobrudzsa északi részében pedig főleg hétfőn lehet számítani a szélfúvás ilyen fokú megerősödésére. Itt rövidebb időszakokra a 90-100 km/órás sebességet is meghaladják majd a széllökések.

A narancssárga jelzésű riasztás Szatmár, Máramaros, Suceava, Botoşani, Szilágy, Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Maros, Fehér, Hunyad, Szeben, Brassó, Hargita, Kovászna, Bákó, Vrancea, Neamţ, Iaşi, Vaslui, Galac megyében, illetve Tulcea, Krassó-Szörény és Arad megye egyes részein lesz érvényes.

A piros jelzésű riadó a hétfőre virradó éjszaka, 2 órakor lép érvénybe és este 6 óráig tart. A Déli-Kárpátok és a Kárpátkanyar érintett, ahol a szél több mint 140-180 kilométer/órás sebességgel fog fújni, a hóvihar gyakorlatilag nullára csökkenti a látási viszonyokat. A következő megyéket érinti a riasztás: Krassó-Szörény, Hunyad, Gorj, Fehér, Vâlcea, Szeben, Brassó, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Kovászna, Buzău és Vrancea.

 

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.