Felhívás!

„Ha hagyjuk őket kibontakozni, csodákra képesek”

„Ha hagyjuk őket kibontakozni, csodákra képesek” Életmód

Kovács Izabella 2018 januárja óta vezeti szerda és csütörtök délutánonként a kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár óvodásokat és kisiskolásokat célzó Meseklub-foglalkozásait, emellett vakációs gyerekfoglalkozásokat is tart az intézményben. A részletekbe a fiatal könyvtáros avatta be lapunkat.

Kovács Izabella a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző óvodapedagógus és tanító szakának elvégzése után tanulmányait a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Kézdivásárhelyi Tagozata pszichológia és neveléstudományok szakán folytatta. Munkahelyéhez egy álláshirdetés útján jutott el. „Egy barátnőm hívta fel e figyelmem, hogy könyvtáros vagy pedagógus végzettségű személyt keresnek a céhes városi könyvtárba. Pedagógusként jelentkeztem, majd idekerülésem után a könyvtárosi képzést is elvégeztem”.

Az elődjétől „örökölt” közösségépítő Meseklub-foglalkozások céljáról így vélekedett. „Elsődleges cél, hogy a gyerekek számára a digitális világban éppolyan természetes legyen a könyv és a mese, mint a telefon és a világháló. További cél a szövegértő olvasás fejlesztése, illetve óvodások esetében az olvasás előkészítése. Fontos továbbá az olvasás népszerűsítése, megszerettetése, az, hogy a mese és az olvasás mindennapos legyen számukra szabadidős tevékenységként, leljék örömüket a könyvekben, azokkal való kapcsolatuk ne korlátozódjon az iskolai tevékenységekre.”

A Meseklub havi, illetve heti lebontású általános céljainak megvalósításában a gyerekek egyenrangú partnerek, fejtette ki. „Az egyes ötletek véletlenszerű módon jönnek. Általában az évszakoknak megfelelően alakítom a témákat és az ezekhez kötődő foglalkozásokat. Minden hónap első találkozásán ötletbörzét tartunk, emellett a teremdíszítésben is kikérem a kicsik véleményét. A meséket mindig közvetlenül az adott foglalkozás előtt választom ki, hiszen volt rá példa, hogy bár volt egy határozott elképzelésem, a gyerekek teljesen másképpen alakították a foglalkozást. Úgy gondolom, erre nyitottnak kell lenni, hagyni kell, hogy a tevékenységeket a gyerekek is alakítsák igényeiknek megfelelően.”

Hangsúlyozta, a Meseklub sikerében rendkívüli szerepe van a kollégák és az intézményvezető támogatásának, pozitív visszajelzésének, bátorításának. A foglalkozások látogatottságát illetően megjegyezte, van egy „mag”, amely a kezdetektől részt vesz a foglalkozásokon, emellett időszakos látogatók is vannak. „Folyamatosan vannak új érdeklődők, és arra biztatom a szülőket, bátran hozzák gyerekeiket a foglalkozásokra, akár csak egy-egy alkalomra is, hiszen úgy alakítom a tevékenységet, hogy azokba bárki, bármikor bekapcsolódhasson”, hangsúlyozta. Hozzátette, meglepődve tapasztalta, hogy rendkívül nagy az érdeklődés a vakációs foglalkozásokra. Befejezésül elmondta, a legtöbb ötletet a gyerekek hozzák ki belőle. „Ha bizalmunk van irányukban, és hagyjuk őket kibontakozni, csodákra képesek. Gyerekekkel dolgozni kihívás, ugyanakkor könnyű, csodálatos, és kikapcsolódást jelent, amennyiben magunk is gyerekké válunk”.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.