Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Gyógyvizek, természeti szépségek

Gyógyvizek, természeti szépségek Életmód

Fel kell kötnie a nadrágot annak, aki idén nyáron nyaralást tervez, külföldi utazásnál a koronavírus-teszt pluszköltségével, a bizonytalan, állandóan változó intézkedésekkel is számolnia kell, már ha egyáltalán fogad romániai turistákat a kiszemelt célország. Felértékelődnek tehát az itthoni lehetőségek. Arra voltunk kíváncsiak (a teljesség igénye nélkül!), hová lehet elmenni fürdeni, esetleg kempingezni pár napot. A környékbeli tavak helyzetéről nemrég írtunk, így azokra nem térünk most ki, sem az apróbb népi feredőkre, amelyek szintén enyhülést kínálnak a kánikulában.

Hirdetés
Hirdetés

Háromszék elviekben bővelkedik fürdőzési lehetőségekben a természetes borvizes medencék révén, a valóságban azonban nagyon sok lehetőség kiaknázatlan, gyakorlatilag veszni hagyunk olyan kincseket, amelyek köré élelmesebb országban már fejlett helyi turizmus épült volna. Ilyen szomorú példa a bálványosfürdői egykori Ibolya strand, amely a nyolcvanas években több száz embernek nyújtott kikapcsolódást, két, különböző borvízzel feltöltött medencéjében sok környékbeli gyerek tanult meg úszni. Jelenleg siralmas látványt nyújt, a sepsiszentgyörgyi Valdek Kft. vette koncesszióba, wellness-szállodát szándékozott ott építeni, ám mindennek semmi látható jele, a terület és vele együtt a medence évtizedek óta pusztul, a kis medence teljesen beomlott, a nagyban sem lehet már hosszú évek óta fürdeni.

Ugyanakkor, az örökösök jóvoltából nyitott és bármikor felkereshető a Csiszár-oldalon levő hidegfürdő, ahol több medence és gyógyvíz is kipróbálható, még egy szaunát is kialakítottak, amit magunk fűthetünk be. Ennek megfelelően népszerű is, környékbeliek, anyaországiak és román megyékből érkezők egyaránt járnak oda. Mint megírtuk, újjáépítik a mofettát is, teljes kezelést is lehet majd végezni, persze előzetesen tájékozódva az egészségügyi hatásokról, és saját felelősségre.

Népszerű volt a kézdivásárhelyiek és környékbeliek körében is a bálványosfürdői Grand Hotel Bálványos Grand Santerra Spa wellnessközpontja, azonban annak szolgáltatásai egészségvédelmi megfontolásból, tekintettel az országos hatóságok szabályzataira, ebben az időszakban kizárólag a szálloda vendégei számára nyitottak, részlegesen és korlátozott kapacitással működnek. Használható a kültéri medence, a jacuzzi és a szauna, de a spa központ, a masszázsok és kezelések időpontfoglalás alapján vehetők igénybe, a létesítményt kétóránként fertőtlenítik. Ha megengedhetjük magunknak, egy különlegesebb alkalomra igazán érdemes lehet eltölteni ott egy hétvégét, hiszen színvonalas szolgáltatásokat élvezhetünk.

Az Istvanától a Gyimesekig

Kedvelt nyári „csobbanóhelynek” számított az Istvana panzió medencéje is, olyannyira, hogy pár éve már szintén csak a szállóvendégek számára tartják fenn, hiszen nem elég nagy ahhoz, hogy túl sok embert kényelmesen fogadhasson. A barátságos árak, az ízes konyha miatt jó szívvel ajánljuk a panziót vakációzásra, az egész család kikapcsolódhat a jó levegőn, napközben kirándulhat is a környéken, megcsodálhatja például a Szent Anna-tavat, amelyről szintén tudni kell, hogy a víz minőségének óvása érdekében a fürdőzést betiltották. Ezt zokszó nélkül el is fogadták mindazok, akik számára fontos, hogy ezt a természeti csodát gyerekeink, unokáink számára is megőrizzük.

A közelben található az Apor lányok feredője is, ahol szintén számos gyógyvíz bugyog fel, itt azonban csak lábáztatásra számítsunk – mellette gyönyörű környezetre, csendre, töltődésre. A viszonylag kis területen nyolc különféle borvíz tör fel, méltán nevezhetjük tehát ezt is a természet csodájának.

A Mikes-fürdőknél már néhány tempót úszhatunk is, itt találhatók a Vallató, a Hammas és a Bükki medencék. A Vallató okkersárga vize jellegzetes kevert típusú, tőle alig pár száz méterre, kis tőzegtelepen áll a sokmedencés Hammas fürdő. A nagy medence szürkés színű vizének is gyógyhatást tulajdonítanak. Közelében a 4×4 méteres gerendákból összeállított Bükki fürdő medencéje, amelynek szulfátos vize nincs vegyelemezve, a nagy nyomással felszínre törő széndioxid valósággal lobogtatja a felszínét. A fürdőt a budapesti Szent István Egyetem tájépítész hallgatói újították fel a 2000-es évek közepén.

Kiépülőben van ugyanakkor a bálványosi Vár panzió közelében, az út mellett levő kis strand is, ahol már működtek medencék, ám azokat hamar tönkretette az erősen korrodáló borvíz, helyükre műanyag medencéket építenek be, jelenleg is zajlanak a munkálatok.

Amennyiben messzebbre is elmerészkednénk, érdemes felkeresni a gyimesi Muhos panziót, amelynek udvarán kisebb úszómedence is található, ám a hely sokkal többet kínál ennél. Kedves fogadtatást, finom ételeket, és a Gyimesek semmihez sem fogható szépségét, olyan tájakat, ahol az ember teljes összhangban él az amúgy nem egykönnyen megszelídíthető természettel. Rendezett, tiszta porták, példásan gondozott kaszálók, legelők a meredek hegyoldalakon. Az esztenákon szembeötlő, hogy milyen szépen gondozottak az állatok, a juhászkutyák, nem kíséri műanyagszemét és egyéb hulladék a vonuló nyájak és csordák útját, mint Kovászna megyében sajnos majdnem mindenütt.

Ideális családi kempingező Uzonkafürdőn

Végül, de nem utolsó sorban ajánlunk egy kiváló helyet azoknak, akik családdal, gyerekekkel eltöltenének pár napot a természetben: az uzonkai The Valley Camping tökéletes azoknak, akik csendet, nyugalmat, biztonságos nyaralási lehetőséget keresnek, az igazi hab a tortán viszont a saját strand, hiszen megfelelő méretű felnőtt medence, valamint a kicsik számára tökéletesen biztonságos gyerekpancsoló is várja a vendégeket. Tágas, rendezett udvarán sátorhelyek, az épületben szobák bérelhetők.

– Sok befektetést igényel a kemping, jelenleg csak folyamatos javításokra van lehetőségünk, ugyanakkor jó szívvel, lelkesen dolgozunk itt feleségemmel együtt, és hisszük, hogy megtérül a befektetett munka. Azt gondolom, a hely legfőbb vonzereje a csendes, nyugodt környezet, a természetközeliség, a célunk az, hogy ezt meg is őrizzük, és elsősorban családokat várunk. Úgy döntöttünk, ez a kemping ne legyen dorbézolások helyszíne, éppen ezért nem is árulunk tömény szeszes italt, mindössze sört. Ragaszkodunk ahhoz is, hogy az ide betérők tartsák tiszteletben egymást, egymás nyugalmát, nem engedélyezzük, hogy mindenki a saját zenéjét bömböltesse, éjjel, 23 óra után pedig „csendóra” a rendszabály, hogy a gyerekek nyugodtan aludhassanak – osztotta meg ott jártunkkor Buhlea Mircea Călin gondnok, társtulajdonos.

A táborhelyen kialakított tűzhelyek állnak a vendégek rendelkezésére, sütögetni, bográcsozni lehet, eközben a gyerekek a számukra kialakított játszótéren tombolhatják ki magukat, a hatalmas füves terület pedig számos szabadtéri sport gyakorlására ad lehetőséget. Lényeges tudnivaló ugyanakkor, hogy házi kedvenceinket nem vihetjük be, kutyákat nem fogadnak. Ennek sem az az oka, hogy a tulajdonosok ne lennének állatszerető emberek, sőt: a területet három nagytermetű kutyájuk vigyázza fel, amelyek nem szívesen látják a hívatlan négylábúakat, utóbbiak védelmében hozták meg a döntést.

A jelenlegi vírushelyzet Uzonkán is érződik, jellemzően évente nagyon sok külföldi vendéget fogadnak, akik, mint beszélgetőtársam mondja, valóban értékelni tudják a hely nyújtotta előnyöket. Az erdő közelsége, az, hogy tüzet gyújthatnak a szabadban, olyasmik, amik számunkra magától értetődőek, és el is felejtjük, milyen „jó dolgunk van” itt, Székelyföldön. Idén a külföldi vendégek elmaradtak, ezt viszont saját javunkra is fordíthatjuk, kényelmesen, zsúfoltság nélkül élvezhetjük a létesítményt, amelynek látogatottsága 4-5 éve döntött rekordot: akkor 600 ember járt be a területre, mártózott meg egyetlen nap alatt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük