Felhívás!

Gyógyuljunk mézzel!

Gyógyuljunk mézzel! Életmód

A mézvásárlás közvetlenül a termelőtől ajánlott, hiszen első kézből jutunk hozzá, és fontos információt is kapunk a méhésztől a jótékony hatásairól. Népszerűsítéséhez elég, ha valaki megkóstolja, és megtapasztalja, hogy nem csak finom, hanem egészséges is. Nátha és gyulladás esetén a legjobb gyógyszer.

 

Tamás Réka

 

A méz jótékony hatását ősidők óta ismeri az emberiség, Kleopátra is előszeretettel fürdött benne, mert felfedezte, hogy jót tesz a bőrének. Többféle ásványi anyagot és glükózt, szénhidrátot, fehérjét, aminosavat tartalmaz. Minél sötétebb a színe, annál nagyobb az antioxidáns hatása.

A szentkatolnai Csákány Zsuzsanna és férje, Attila már több éve méhészkednek, kezdetben még csak négy méhcsaládjuk volt, de ma már több helyen, több családdal foglalkoznak. Egészségügyi gondok miatt vágtak bele, és hamar meg is szerették. Ma már nem csak mézet, hanem sebre készült kenőcsöt, csipkebogyóval dúsított mézet és egyéb gyógyhatású termékeket is előállítanak, amelyek azért fontosak, mert a segítségükkel természetes módon, könnyen gyógyulhatunk.

– Jómagam is készítek mézalapú krémeket, valamint befőttekbe, savanyúságokba téve is kipróbáltam már. A méz fogyasztása fenntartja az egészséges életfunkciókat, köztudott, hogy a benne található anyagok egyensúlyban tartják a bélflóránk működését, mert a mézben fellelhető hat baktériumtörzsből egy az, amivel együtt születünk, és ami az egészséges anyagcsere működését szolgálja – tudtuk meg Csákány Zsuzsannától. A méz folyékony arany, jó hatással van a bőrre, a tüdőre, az emésztésre (utóbbit maga is megtapasztalta, amikor kihagyta a cukrot az étrendjéből, és mézzel helyettesítette).

A méhek csodásak. Az a rendezettség és precizitás, amivel dolgoznak, pozitív hatású bárkire, aki a közelükbe férkőzik. A méhek zúgása, valamint a kaptárokból áradó levegő jó hatással van az idegrendszerre – vallják a méhészek.

– Hallottam már olyanról, hogy méhkaptár-házakat létesítettek terápiás célból. Nagyon foglalkoztat a gondolat, nálunk is szükség lenne rá, hiszen rohanó világunk egyik buktatója az idegek károsodása. Jómagam az ínszalag-sérülésemre használtam fel a méhek gyógyító erejét: minden második nap, akupunktúra-módszer szerint megszúrattam a méhekkel, azt a helyet a lábamon, ahol az ínszalag található, és két hét után már éreztem a jótékony hatását – osztotta meg Zsuzsanna.

A méz jó alapanyag kozmetikai cikkekhez is, ő is szokott készíteni mézes testápolót, körömvirág és levendula, valamint kókuszzsír használatával.

– Sebekre is készítek körömvirágos, propoliszos, mézes krémet. Persze, van egy-két titkos összetevő is benne, de azt csak a vásárlóim tudhatják – mondta Zsuzsanna, aki nekünk sem árulta el a recept titkát.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.