Gyakorlati tanácsok a sminkeléshez

Gyakorlati tanácsok a sminkeléshez Életmód

A sminkelés iránt érdeklődő „kezdők és haladók” egyaránt hasznos tudnivalókkal, fortélyokkal gazdagodtak azon a bemutatón, amelyet Szőcs Petra sminkes tartott a kézdivásárhelyi Taverna vendéglőben, az Yves Rocher kozmetikai márka meghívására, Bartha Zsófia szervezésében.

 

A kötetlen hangulatú rendezvényen bárki feltehette kérdéseit, miközben a sminkes az önként jelentkezőkön mutatta meg, milyen sokat számít egy-egy helyesen megválasztott szín abban, hogy szebbnek, frissebbnek mutatkozhassunk, de az is kiderült: a színválasztásnál is fontosabb a helyes technika. Közben mindvégig egyértelmű volt, hogy senkit nem a mozdulatlanra meszelt, maszkszerű arcfestés érdekel, annak legfennebb a kifutókon és talán az éjszakai klubokban a helye, mindössze a hétköznapi megjelenés javítása a cél, saját önbizalmunk növelése és a jó közérzet elérése érdekében.

Ezt pedig könnyedén elérhetjük, ha a sminkeléstől nem ijedünk meg, nem szigorú tudományként kezeljük, de azért birtokolunk néhány alapinformációt. Mindenekelőtt fontos a megfelelő (színben, állagban az adottságainkhoz, bőrünk típusához igazított) termékek kiválasztása, de erről részletesen egy későbbi cikkben kérjük ki Szőcs Petra véleményét, most az alapokra szorítkozunk.

Lényeges, hogy ne feledkezzünk meg a hidratálásról, ez minden bőrtípusra érvényes szabály. Ezzel ugyanis nem zsírt „pótolunk”, ahogyan sokan tévesen hiszik, hanem a bőr felszíni rétegének víztartalmát javítjuk, ami elengedhetetlen az egészséges kinézethez, a rugalmassághoz. Ezt megtehetjük a bevált hidratáló krémünkkel, de egyre népszerűbbek a különféle, szórófejes hidratáló permetek is, a választék bőséges.

Van néhány lépés, amit talán nem a megfelelő sorrendben alkalmaztunk eddig, nevezetesen: a szemfestéssel ajánlott kezdeni, így a lepergő pigmentszemcsék miatt nem kell utólag korrigálnunk az alapozást. (Ne tévesszen meg senkit, hogy most az alapozással kapcsolatos tudnivalókkal indítunk, a folytatásban térünk majd ki a szem és szemöldök megfelelő árnyalására.)

Legelső lépés tehát az arc sminkelésében, amint a neve is sugallja, a primer alkalmazása. Ezeknek számos fajtája kapható, szerepük a bőrfelszín egységesítése, egyenletesebbé tétele, a smink tartóssá varázsolása, valahogy úgy kell elképzelnünk, mint ahogyan a festők a vásznat lealapozzák a színek felvitele előtt. Ezt nem muszáj az egész arcra felvinni, tehetjük csak a tágabb pórusú, zsírosodásra hajlamos részre, azaz a T-vonalra. Ne ijesszen meg, hogy a tubusban, tégelyben többnyire fehér színűek a primerek, az arcon alkalmazkodnak annak színéhez, az alapozót sem befolyásolják ilyen szempontból.

A korrektort a szem alatti karikákra és az erősebb bőrhibákra visszük fel, de csak az alapozó után, annak javítására, amit előbbinek nem sikerült kendőznie.

Legutolsó lépés a púder, majd a kontúrozás, pirosítás és a highlighter – utóbbit zsírosodó, amúgy is kifényesedésre hajlamos bőrön inkább hanyagoljuk.

Idősödő, ráncos bőrre az alapozó sem mindig jó ötlet, mivel nehéz úgy felvinni, hogy ne üljön meg a ráncokban, még jobban kiemelve azokat. Szorítkozzunk egy megfelelő korrektorra, de jó ötlet a színezett nappali krémek, BB- és CC-krémek használata is, amelyek a hidratálás, ápolás mellett némileg egységesítik is az arcszínt, de erős fedést többnyire nem várhatunk tőlük.

Maga az alapozó tehát a primer utáni és a korrektor előtti lépés, alapvető abban, ahogy a sminkünk végül kinéz majd, talán itt hibázhatunk a legtöbbet. A színválasztás meghatározó, legfennebb egy árnyalatot csalhatunk, minél jobban illeszkednie kell bőrünkhöz, ha természetes hatásra törekszünk. Létezik hab-, por-, krémállagú és folyékony, felvitele történhet a kezünkkel, szivaccsal vagy ecsettel, illetve tetszés szerint variálhatjuk ezeket, lényeg, hogy alaposan, egyenletesen oszlassuk el, vigyük le a nyak vonalára és a fülekhez is! (Erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, mivel a tükörben merőlegesen nézzük az arcunkat, de a profilnak is tökéletesnek kell lennie.) Petra tippje: ha kézzel hordjuk fel az alapozót, használjuk három középső ujjunkat, így érhetjük el a legszebb eredményt. Sminkszivacsból is többfélét kínálnak, Petra a hagyományos, háromszög alakút ajánlja, és az előzetes megvizezést sem javasolja, hiszen bár úgy valóban nem szív magába sok festéket, nem „pazarol”, de éppen emiatt a bőrről sem tünteti el a többletet.

A sötétebb, barnás színű kontúr arc „mélyedéseire” kerül, ha csücsörítünk, könnyen megtaláljuk azt az árkot, amelyet ha árnyalunk, vékonyabb arcformát nyerünk, szebben érvényesül a csontozat. A pirosító (mindig csak mértékkel, és lehetőleg a választott rúzzsal harmonizáló színben) az arc almácskáira kerül, amit meglelünk, ha szélesen mosolygunk egyet a tükörképünkre (pszichológusok szerint ezt amúgy is minél gyakrabban meg kellene tennünk!), a highlighter szerepe pedig, hogy fényt adjon a kiemelkedő részeknek: áll, homlok, orrcsont.

(Folytatjuk)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.