Gondolatok a konyhában – Saláta 2.

Gondolatok a konyhában – Saláta 2. Életmód

Kedvelt zöldségsalátáim alapanyagai az igencsak egészséges vörös zöldségek: a káposzta, a paszuly, a hagyma és a cékla.

Ezen zöldségek (egyébként a gyümölcsök is) olyan antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek megelőzik bizonyos ráktípusok kialakulását (állítólag), az antocián és fenol nevű vegyi anyagoknak öregedésgátló hatást tulajdonítanak, fontos szerepet játszanak a jó memória megtartásában és a szív egészségének megőrzésében. Épp ezért minél gyakrabban keressük és vegyük-vigyük piaci árusok asztalairól (könnyedén felismerhetőek gömb alakjukról és vöröseslila színükről). Leginkább a frissen történő fogyasztásuk ajánlott, az értékes tápanyagtartalmat ekkor őrizzük meg a legjobban, de párolva is sűrűn kerülnek asztalunkra.

A dobogó legfelső fokán a vöröskáposzta saláta található, mely frissen sarvalt, só-cukor-ecettel (forró) nyakon öntött káposztából, reszelt murokból, almából és pirított napraforgómagból áll.

Rögtön mögötte tülekszik a céklasaláta: főtt, kockára vágott cékla, hagyma, fokhagyma, fetasajt, tejföl (darált köménymaggal való szórás igencsak ajánlott!) keveréke.

Végül, következzék a vöröspaszuly saláta: főtt paszuly, kukorica, káposzta, kockára vágott hagyma, uborka, tojás, fetasajt. Házban fellelhető, maradék, főtt, sült, feldarabolt húsmaradékok még finomabbá tehetik.

SzakÁ(rus)Cs(illa)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.