Felhívás!

Galette des rois (háromkirályok pitéje)

Galette des rois (háromkirályok pitéje) Életmód

Minekutána önmagamban és városomban élő nemzetek jeles ételei bemutatásra kerültek, következhetnek a külhonba szakadt véreim konyháiban fellelhető falatok. Elsőként Franciaországba látogatunk, és útközben nagyanyám testvéreire és nagyapám unokatestvérére gondolunk.

Itt vízkeresztkor nemcsak a templomokban (sajnálatos módon, egyre kevesebben) emlékeznek meg a napkeleti bölcsekről, hanem sokan otthon is elkészítik az ünnep jellegzetes süteményét, a galette des rois-t (erről, mondjuk, idén már lemaradtunk). A királyok pitéje leveles tésztából készülő sütemény, amit mandulakrémmel töltenek, sőt a töltelékbe meglepetést rejtenek, egy szem paszulyt, pénzérmét, esetleg pici porcelánfigurát, és ezzel együtt sütik meg. Aki az aranyszínű pitében megleli a babszemet lesz a nap királya(-nője), és fejére egyúttal természetesen papírkorona – amelyet, tálemtumtól függően, mi magunk fabrikálhatunk – kerül. Cukrásztevékenységekben kevésbé járatos egyedek leveles tészta vásárlásával kezdhetik.

Elkészítése: a leveles tésztát két kb. 23 cm átmérőjű körré nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük az első tésztalapot, egyenletesen elosztjuk rajta a mandulás krémet (20 dkg darált mandula, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 7,5 dkg lágy vaj, 2 tojás, mandulaaroma). A töltelékhez a vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat, majd a darált mandulát, a vaníliás cukrot és a mandulaaromát. A babszemet (vagy más apró, nem olvadékony tárgyat) elrejtjük a krémben, majd kis vízzel lekenve a tészta peremét, ráhelyezzük a másik lapot, és körben villával lenyomkodjuk. A tetejét tehetségünk szerint díszítjük, 1 tojássárga és 1 evőkanál tej keverékével megkenjük, sütőbe toljuk, és kb. 45 percig sütjük. A rohamosan pirulásnak induló tetők ellen alufóliával védekezünk.

Berszán-Árus Csilla

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.