Hirdetés
Hirdetés

Fokozott légköri instabilitásra vonatkozó sárga riasztást adtak ki a meteorológusok

Fokozott légköri instabilitásra vonatkozó sárga riasztást adtak ki a meteorológusok Életmód

Fokozott légköri instabilitásra vonatkozó, sárga jelzésű figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). Az intézmény ugyanakkor emlékeztetett, hogy az ország legnagyobb részében hőségriasztás is érvényben van a napokban.

Hirdetés
Hirdetés

A meteorológusok szerint pénteken 1 és 21 óra között elsőfokú (sárga jelzésű), időszakosan fokozott légköri instabilitásra vonatkozó riasztás van érvényben a Déli-Kárpátok és a Kárpát-kanyar térségében: villámlások és heves széllökések által kísért záporokra, felhőszakadásokra, elszigetelten jégesőre kell számítani. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 25-40 litert négyzetméterenként. Kisebb kiterjedésű területeken az ország déli és keleti részében is előfordulnak hasonló jelenségek. A riasztás Fehér, Argeş, Brassó, Buzău, Kovászna, Dâmboviţa, Gorj, Prahova, Szeben, Vâlcea és Vrancea megyére érvényes.

Július 30-a és augusztus 1-je között ugyanakkor másodfokú (narancssárga jelzésű) hőségriasztás van érvényben Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ilfov megyében, Krassó-Szörény megye déli részén és Bukarestben. Az érintett térségekben a hőmérséklet-páratartalom index meghaladja a kritikus 80 egységet, a hőmérséklet csúcsértéke pedig elérheti a 37-40 Celsius-fokot.

Az ANM közlése szerint a fokozottan kellemetlen hőérzettel járó hőség jövő hét elejéig kitart a déli és délkeleti régiókban.

Vasárnaptól kánikulára vonatkozó, sárga jelzésű figyelmeztető előrejelzés lép érvénybe az ország nagy részében. A nyugati, déli régiókban és helyenként az ország többi részén a hőmérséklet csúcsértéke 34 és 39 Celsius-fok között váltakozik, éjszaka pedig nem hűl le 20 fok alá a levegő. A következő megyék érintettek: Fehér, Argeş, Arad, Bákó, Bihar, Brăila, Brassó, Buzău, Kolozs, Konstanca, Kovászna, Dâmboviţa, Gorj, Galac, Hunyad, Ialomiţa, Iaşi, Maros, Prahova, Szeben, Tulcea, Temes, Vâlcea, Vrancea és Vaslui.

Elsőfokú árvízkészültség van érvényben péntek éjfélig 11 megye folyóin

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízkészültséget rendelt el pénteken az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) több erdélyi, olteniai és munteniai folyóra.

A szakemberek szerint este 13 órától éjfélig nagy mennyiségű víz árad le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, nő a folyóvizek szintje, villámárvizek alakulhatnak ki, és a vízállás meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Olt (Hargita, Kovászna, Brassó, Szeben, Vâlcea és Argeş megye), Argeş (Argeş és Dâmboviţa megye), Ialomiţa (Dâmboviţa, Prahova és Ilfov megye), Prahova (Prahova és Ialomiţa megye), Bodza (Brassó, Kovászna, Prahova és Buzău megye).

A jelenségek nagyobb valószínűséggel és intenzitással következhetnek be egyes Brassó, Argeş, Prahova és Buzău megyei folyókon.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük