Felhívás!

Fekete-erdő

Fekete-erdő Életmód

A Fekete-erdő (németül Schwarzwald) erdővel borított hegyvidék Baden-Württembergben, Németország délnyugati részén, ahol többek között a Duna is ered. Ugyanakkor Feketeerdő (románul Pădurea Neagră, németül Schwarzwald) falu Romániában, Bihar megyében, egy másik Feketeerdő meg község Győr-Moson-Sopron megyében, a Mosonmagyaróvári járásban.

A Fekete-erdő torta (Schwarzwälder kirschtorte) egy tejszínes tortafajta, amely az 1930-as évektől kezdve terjedt el, elsősorban Németországban. Állítólag semmi köze az erdővel borított hegyvidékhez, bölcsője nem itt ringott, az ellenben lehetséges, hogy a torta színeiben a Fekete-erdőben hagyományos női viseletet idézi: a ruha fekete, mint a csokoládéreszelék, a blúz fehér, mint a tejszín és a kalap fehér alapon piros díszítésű, amely a meggyre utal. Az 1930-as években már ismert és igencsak kedvelt volt Németország, Ausztria és Svájc cukrászdáiban, de a jól bevált blitzkrieg stratégia nyomán rohamléptekben eljutott a földkerekség minden tájára. Többek között jött, látott és győzött, a saját konyhámban is.

Ahol a következőképp készül: alap egy igencsak csokis piskóta, melyre sütés után meggyszemeket szórok. Ráterül a meggylével főzött vaníliás pudding, erre a tejszínhab, végül némi díszelemek. Ma történetesen az ostya forrásból meggy- és csokiszemek bugyogtak kifelé.

SzakÁ(rus) Cs(illa)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.