Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ezekkel az egyszerű módszerekkel csökkentheti gáz- és villanyszámláját

Ezekkel az egyszerű módszerekkel csökkentheti gáz- és villanyszámláját Életmód

A gáz- és villanyszámlák 15 vagy akár 20%-kal is csökkenthetők, ha tudja, hogyan használja helyesen a gázkazánt és a háztartási gépeket. A romániaiak többsége banális hibákat követ el a készülékek beállítása és működtetése során, ami magasabb számlákhoz vezethet. A lehetséges módszerekről a Digi24 készített összeállítást.

Hirdetés
Hirdetés

Az utóbbi időben leginkább a gázszámlák rémisztik meg a lakosságot. Azok, akiknek központi fűtésük van, a következőt tehetik:

„A legjobb, ha a kazánt 50-55 fokra állítjuk be, és sokat segíthet egy szobatermosztát beszerelése is. A termosztátot 22-23 fokra kell beállítani, ez nagyjából az optimális hőmérséklet. A meleg víz esetében a hőmérsékletnek 40 fok körül kell lennie” – mondja Andrei Miu, fűtési szakember.

A szakemberek szerint a romániaiak ott hibáznak, hogy túlterhelik a központi fűtési rendszert.

„Egy család, ha a meleg víz 60 fokra van beállítva, soha nem fog tudni 60 fokos vízzel tisztálkodni. Automatikusan hideg vizet is használ, ami dupla költséget jelent” – mondja Andrei Miu.

Ami a háztartási készülékeket illeti, a legnagyobb otthoni fogyasztók a hűtőszekrények, a légkondicionálók és a mosógépek. A hatékony használat 20 százalékkal csökkentheti a villanyszámlát.

„A hűtőszekrényeket minél ritkábban és minél kevesebb ideig kell kinyitni, vagyis addig, amíg kivesszük az ételt. A légkondicionálók esetében beállíthatjuk a megfelelő hőmérsékletet a szobában, 22-23 fokot, de nem 16 fokot! A mosógépek esetében pedig az egyik tipp, amit adhatok, hogy a mosandó ruháknak megfelelően válasszuk ki a hőmérsékletet” – mondja Florin Dima, háztartási gépekkel foglalkozó szakember.

Még ha a kezdeti beruházás kicsit magasabb is, a drágább termékek hosszú távon előnyösebbek.

„Ha háztartási gépet vásárolunk, azt tanácsoljuk, hogy válasszunk „A” energiaosztályú terméket. Még ha drágább is 200-300 lej is, a plusz költség idővel megtérül” – hangsúlyozza Florin Dima.

Egy banális hiba, amelyet sokan elkövetnek, és felduzzasztja a villanyszámlát, a telefon töltőn való hagyása.

„Húzd ki a telefont a töltőből, miután feltöltötted, ne hagyd ott éjszakára! Ugyanez vonatkozik a laptopokra és a táblagépekre is. Ne hagyd őket bedugva, mert akkor is tovább fogyasztanak, ha már feltöltődtek” – tanácsolja Florin Dima.

(Digi24)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. szeptember 8., 19:09
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Pár hónapja vettem fogyasztásmérőt, egy meglepetés: egy adag víz felmelegítése az elektromos vízforralóval annyi energiát fogyaszt, mint egy teljes mosási ciklus 30 fokon.

 • User
  Dátum: 2021. szeptember 8., 20:20
  ÉRTÉKELÉS: 3

  A telen nem sokan fogjak 22-23 fokon tartani a kazant, legalabbis nem a hetkoznapi ember, a legjobb megoldas hosszutavon, a lakasok megfelelo szigetelese lenne. Erre kellene palyazon a Polgarmesteri Hivatal, nem mindefele „rongyrazos” programra. Ha igy haladunk a tel vegere a varos lakossaga egy kicsit meg fog csappani, mert rafagyunk a hideg futotestekre.

 • User
  Dátum: 2021. szeptember 9., 8:00
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Összehoznak fát–füvet, magyarázzák a bizonyítványt, csak azt nem mondják el tisztán, hogy egyik hónapról a másikra hogyan tud drágulni a gáz 70%-kal? S a fogyasztók miből tudják kifizetni, ha sem a fizetések, sem a nyugdíjak még az infláció értékével sem növekedtek?!

 • User
  Dátum: 2021. szeptember 10., 13:06
  ÉRTÉKELÉS: 2

  A spórolás mikéntjéről a románok többet tudnak bárkitől, a kérdés inkább az hogy mink, miért fizetünk annyira sokat az energiáért miközben pld. a magyarok (élükön Orbán Viktorral), keveset !!!!!! fizetnek!!!!!!!. Valahol a kormányzatban kellene „fizetőt” keresni nem pedig azok között akik BECSÜLETESEN dolgoznak és éppen hogy ki tudják fizetni azt a rezsit amit a vérszopó multik ki akarják szívni belőlünk, mind ezt a drágalátos kormányunk hozzájárulásával