Felhívás!

Ezekkel a zöldségekkel emelhető a napi folyadékbevitel

Ezekkel a zöldségekkel emelhető a napi folyadékbevitel Életmód

Van, akinek nem okoz gondot akár napi három liter víz fogyasztása, de van, aki egy litert is alig bír lenyomni. Ha az utóbbi csoportba tartozol, akkor van egy jó tippünk arra, hogy tudod növelni a napi folyadékbevitelt.

Azt bizonyára mindenki nagyon jól tudja, hogy az emberi test tömegének több mint a fele víz, éppen ezért a megfelelő folyadékbevitelnek fontos szerepe van testünk kiegyensúlyozott működése szempontjából:

  • biztosítja és szabályozza a vérnyomást és a vérkeringést,
  • befolyásolja a vérünk megfelelő összetételét,
  • segíti az emésztést,
  • biztosítja szervezetünk állandó, belső hőmérsékletét,
  • elősegíti az ízületeink megfelelő működését.

A folyadékhiány tünetei

Szervezetünk nem rendelkezik folyadékraktárakkal, így, ha a napi folyadékbevitelünk és -leadásunk között nincs egyensúly, rövid időn belül vízhiányos állapot alakulhat ki. Ennek pedig komoly tünetei lehetnek:

  • fejfájás, szédülés, koncentrációcsökkenés, fáradtságérzet;
  • kicserepesedett ajkak, húzódó és száraz arcbőr;
  • kiszáradt szem, szájszárazság;
  • nyugtalanság, szapora szívverés;
  • hamis éhségérzet.

Pótold a folyadékot zöldségekkel

Nagy víztartalmuk miatt könnyen emészthetőek, az emberi szervezet anyagcseréjéhez biztosítják az ásványianyag-szükségletet és vitaminokat. (g/100g)

Uborka (96)

Kis mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot és K-vitamint, de tulajdonképpen a kígyóuborka szinte teljes egészében vízből áll. Rendkívül alacsony a kalóriatartalma, így sokat fogyaszthatunk belőle anélkül, hogy jelentősebb kalóriamennyiséget adnánk a napi energiabevitelünkhöz.

Cukkini (96)

Akárcsak az uborka, a cukkini is 95%-ban tartalmaz vizet, így szintén tökéletesen hidratál.

Paradicsom (94)

A paradicsom egyik legfontosabb „része” a likopin: ez a karotinoid adja a paradicsom piros színét, és a kutatások szerint  antioxidáns, azaz sejtvédő hatással bír.

A likopin óriási előnye, hogy hőkezelés során sem tűnik el a paradicsomból: azaz a paradicsom nem csak nyersen egészséges, hanem mártásként, szószként, passzírozott/főzött formában, levesként is. Ráadásul víztartalma is magas, így a folyadékháztartás egyensúlyban tartásáról is gondoskodik.

Paprika (94)

A paprika segíthet a fogyókúrázóknak, mivel sok vizet és kevés kalóriát tartalmaz. A zöld paprika kétszer, a piros pedig háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint egy narancs. Természetes módon segíti az egészséges emésztést, és megelőzi a vérzékenységet.

Jégsaláta (95)

A jégsalátának is nagyon magas a víztartalma. Ráadásul nagyon alacsony a kalóriatartalma, tele van rostokkal, A-vitaminnal és C-vitaminnal. Szóval ezt a zöldséget sem érdemes kifelejteni a salátából vagy a szendvicsből! 

Nem csoda, hogy a fogyni vágyók egyik kedvenc zöldsége, mert amellett, hogy egészséges, ezernyi formában és nagyon változatosan elkészíthető és a sokféle vitamin és ásványi anyag mellett tartalmazza a kolin nevű tápanyagot, amely a kutatások szerint különösen fontos az agy egészségének megőrzéséhez. Víztartalma is magas, ezért a dehidratáltság ellen is felveszi a harcot.

(nlc.)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.