Felhívás!

Éva, Ádám, hol vagytok?

Éva, Ádám, hol vagytok? Életmód

Fogas kérdésekre kereste a választ Bustya János református lelkipásztor az unitárius egyházközség által február közepén szervezett házasság heti rendezvényen. Hová tűntek, vagy ha nem tűntek el, hol találhatók a férfias, felelősségvállaló, kitartó férfiak, és a nőies, odaadó, talpraesett nők?
Panaszkodnak a nők, hogy az igazi férfiak elvesztek, de amazok sem elégedettebbek. Míg az előbbiek szerint a férfiak gyerekesek, műveletlenek, határozatlanok, bátortalanok, nincsenek céljaik, nem foglalkoznak a kapcsolataikkal, unalmasak a szexben, félnek az elköteleződéstől, s a mamahotelben várják a szerencséjüket, addig a szapult egyedek azzal vágnak vissza, hogy a nők nem bírják a kritikát, nem tudnak főzni, nem ismerik a kellemet, a jó modort, műveltségük a brazil és török szappanoperákra szorítkozik, és saját hobbi híján párjukat vegzálják új ruháért vagy konyhabútorért.
De ha ezek szubjektív és elfogult vádak lennének, beszéljen a statisztika, mely szerint a randizó tizenévesek száma meredeken csökken (különösen az iPhone-ok megjelenése óta), de ugyanúgy nő az egyedülállók, elváltak és özvegyek száma, csökken a férfiak nemzőképessége is (manapság csak 70 %-uk képes az utódnemzésre). A sok távol dolgozó és élő apa, az elnőiesedő szakmák miatt nagyon sok fiúgyermek előtt nincs igazi modell. Lehet a jelenség egy civilizációs balkanyar is, hiszen a fejlődés soha nem meredeken egyenes vonalban felfele ívelő, de az biztos, hogy a jelenség gyökereinél a feminizmus áll – állapította meg az előadó, a későbbiekben árnyalva ezt a képet. Nem arról van szó, hogy ne lehetnének a nőknek jogaik, hanem az egyenlőséghez, saját testhez, önállósághoz és önérvényesítéshez való jog vadhajtásairól.
A feminizmus ateista szemléletű, mert nem ismeri el, hogy felettünk áll egy felsőbb hatalom, de a liberális filozófia is az, amely már nem tudja, milyen szabadságjogokat szavazzon még meg az embernek, miközben egyformává próbálja gyúrni, uniformizálni az alapvetően nagyon különböző férfit és nőt. Így találták ki a társadalmi nem fogalmát (gendert), mely szerint az egyénnek joga van saját nemét megválasztani, a gyermeknek joga van akár a pubertást megakadályozó hormontartalmú gyógyszereket is szedni, ha nem akar (nőies) nő, illetve (férfias) férfi lenni. Különbözőségünk illusztrálására az előadó bejátszotta Mark Gungornak a férfiagyról és női agyról tartott értekezését, amely igen nagy derültséget keltett a teremben, pont azért, mert mindkét nemnek aha-élményt okozott.
Ha a panaszkodást mellőznénk, a bibliai modellhez való visszatérés lenne a megoldás – állapította meg Bustya tiszteletes. Isten ugyanis férfivá és nővé teremtette az embert, ha mi egybegyúrjuk a világ színeit, csak szürkeséget teremtünk. A férfi princípiuma az alkotás és a vezetés, a nőé az életadás. Ha páros életünket egy tánc­hoz hasonlítanánk, akár egy tangóban: a férfi tisztelettel vezet, a nő válasza pedig a tiszteletre a bizalom, az óvásra az odaadás.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.