Felhívás!

Érezd jól magad okosan!

Érezd jól magad okosan! Életmód

Ma egészségi állapotunk megítélését az ismeretek végtelen sokasága határozza meg, pontosabban az, hogy hogyan tudunk ebben az adatrengetegben tájékozódni. A magas szintű technológiai eszközöknek köszönhetően egyre sikeresebben oldhatóak meg nagy kihívások, ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy emberi testünk ugyanúgy működik, mint évszázadokkal előbb, ezért jólétünk szempontjából ugyanúgy létfontosságú a megfelelő mozgás és a táplálkozás.

 

A Sepsiszentgyörgyön élő Nagy Andrea sokoldalú tevékenységével azt bizonyítja, hogy a szakértői életmód-koncepciók és praktikák, valamint a tudományos fejlődés kéz a kézben járhatnak egymással – ha sikerül megtalálnunk a megfelelő egyensúlyt. Vele beszélgettünk, táplálkozási szakértői, Aviva-módszer-oktatói, szétnyílt hasizmot regeneráló és komplex rehabilitációt végző tréneri, valamint legújabban a gerinc fitneszterápiájával is foglalkozó szakértői minőségében.

– Hogyan indult a „testújraépítő” karriered? Miből tevődik össze a „FeelGoodSmart” (Érezd jól magad okosan!) projekt többpilléres rendszere?

– Fiatal koromban mindennapjaim része volt az intenzív sportolás, de mikor dolgozni kezdtem HR-menedzserként multinacionális cégeknél, a túlzott ülőmunka hatására komoly, halmozott egészségügyi gondjaim lettek. A gödör legalján értettem meg, hogy az életmódom megreformálása, a régi gyökerekhez való visszatalálás létfontosságúvá váltak. Nagy szaktudású terapeuták is segítettek az új utamon, és magam is táplálkozási specialista lettem időközben. Személyre szabott életmódprogramommal 3 év alatt sikerült látványosan javítani az állapotomon. Ezt a sikerélményt másokkal is muszáj volt megosztanom. Így született meg a FeelGoodSmart projekt.

– Aviva-módszer-oktató is vagy. Mit kell tudni erről a technikáról? Milyen eredményei vannak ennek a tornának Székelyföldön, Erdélyben? Mennyire népszerű mifelénk?

– Az Aviva-torna egy egyszerű és nagyszerű mozgásrendszer, az alhasi szervek segítőjeként és a hormonrendszer természetes, noninvazív (műtéti eljárástól mentes – szerk.) szabályozójaként is ismert technika. Örvendetes, hogy egyre népszerűbb mifelénk is ez a speciális torna. A kevesebb mint 3 év alatti ténykedésem során megfogant, vagy legtöbb esetben már megszületett 27 babát legszebb szakmai sikereim között említem. Egyébként eredményesen alkalmazható a módszer a mai női népbetegség, a mióma, illetve a policisztás ovárium szindróma és menopauza alternatív terápiájában is. De férfigondokban is hasznos. Jó hír, hogy a – még négy erdélyi oktatótársammal együtt létrehozott – Aviva Gymnastics Egyesületünk idei tervei között szerepel már az országos trénerképzés is.

– Táplálkozási specialista minőségedben mit tudnál mondani a mai életmód okozta, sokakat érintő hormonegyensúly-felborulásokról és ezek következményeiről?

– Világunkat a fokozott környezeti szennyezettség uralja. Táplálékaink is egyre minőségtelenebbek, a hangsúly a mennyiségre tevődött. A romboló hatásokra pedig a rendkívül finom, svájcióra-szerű hormonegyensúly gyakran felborul, és ennek következményei a szervezetben sok színtéren megmutatkozhatnak. Életmóddal és táplálkozással egyértelműen segíthetünk hormonegyensúlyunk fenntartásában vagy helyrebillentésében, de nincs egy nagy közös, mindenkinek megfelelő, jó étrend. Egyediek és megismételhetetlenek vagyunk, egyéni előtörténettel, sajátos biokémiai működéssel, ezért ilyen esetekben a minőségi lépéseket akkor tudjuk megugrani, ha személyre szabott programokban gondolkodunk.

– Javíthatja életminőségünket a helyes testtartás újratanulása? Hogyan óvhatjuk gerincünket a mindennapokban, hogy megelőzzük azt, hogy már 35-40 évesen sebészi beavatkozásokra legyen szükségünk?

– Mindenképp javítja! Manapság az okos eszközök világában, egyre többet „nézünk magunk elé” rossz tartással, és csodálkozunk, hogy időnap előtt mindenféle gerincbántalmakkal szembesülünk. A helyes testtartás újratanulásával, a megrövidült–megnyúlt izmok korrekciójával, a megfelelő mozgásminták használatával és a gerinc egészségét védő, javító edzéstervekkel sok rossz állapot megelőzhető vagy javítható.

– Hogy látod, mi ennek az összetett projektnek az útja?

– Mivel magas színvonalú és független szakértői szolgáltatásokra specializálódtam, ebben az irányban képzem magam tovább: táplálkozástudományi szakirányon, illetve egy fascia (kötőszövettel kapcsolatos – szerk.) tréningre, és egy hát-, has- és gátizomzat helyreállító képzésre is készülök most. Hasonlóan magas színvonalat képviselő szakértőkkel, közös életmód-projektekben is gondolkodunk.

– Mit üzensz az olvasóknak?

– Az igazi, nívós változásért, személyre szabott, hosszú távú életmódprogramban kell gondolkodni. Állapotának megfelelően mozogjon mindenki rendszeresen, és a táplálkozást a minőség, és ne a mennyiség jellemezze! Tehát érezzék jól magukat – okosan.

Ötvös Boglárka

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.