Felhívás!

Elsőfokú viharriasztás az ország nagy részére vasárnap reggelig

Elsőfokú viharriasztás az ország nagy részére vasárnap reggelig Életmód

Vasárnap reggelig érvényes, elsőfokú (sárga) riasztást adott ki pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország nagy részére.

Az első, sárga színű riasztás pénteken 18 óra és szombaton 10 óra között lesz érvényes tíz nyugati és délnyugati megyében. Itt fokozott lesz a légköri instabilitás, záporokra, felhőszakadásra, villámlásra, megerősödő szélre és jégesőre is számítani lehet. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 20-25, helyenként a 40-50 litert négyzetméterenként.

Szombaton 10 órától vasárnap 10 óráig a légköri instabilitás kiterjed az ország csaknem minden régiójára. Majdnem mindenütt záporokra, felhőszakadásra, villámlásra, megerősödő szélre és jégesőre kell számítani. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 20-25, helyenként a 40-60 litert négyzetméterenként.

Elsőfokú árvízriasztás vasárnapig 14 folyó vízgyűjtő medencéjében

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízriasztást adott ki pénteken az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 14 folyó vízgyűjtő medencéjére.

A szakemberek szerint pénteek este 8 óra és vasárnap déli 12 óra között nagy hozamú víz árad le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, nő a folyóvizek szintje, a vízállás meghaladhatja a figyelmeztető szintet a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Szamos kis mellékfolyói (Kolozs, Szilágy, Máramaros és Szatmár megye), Kraszna felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Szilágy és Szatmár megye), Maros mellékfolyói (a Küküllővel való összefolyás alatti szakaszon – Fehér, Szeben, Hunyad és Arad megye), Béga felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói, Temes felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói, Berzava, Moraviţa, Karas, Néra felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Temes és Krassó-Szörény megye), Zsil felső folyása és mellékfolyói (Hunyad és Gorj megye).

Szombaton 12 órától vasárnap 12 óráig szintén megnő az áradás veszélye a következő folyókon: Kis-Szamos (felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Bihar és Kolozs megye), Berettyó felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Szilágy és Bihar megye), Sebes-Körös felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Kolozs és Bihar megye), Fekete-Körös felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Bihar és Arad megye), Fehér-Körös felső folyása, valamint középső és alsó folyásának mellékfolyói (Hunyad és Arad megye) és Aranyos felső folyása, valamint középső és alsó folyásának mellékfolyói (Fehér és Kolozs megye).

Az INHGA szerint nagyobb intenzitással és valószínűséggel következhetnek be a fent jelzett jelenségek szombaton 16 és nulla óra között Szilágy, Bihar, Hunyad és Krassó-Szörény megye kisebb folyóin.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.