Felhívás!

Visszamaradt gólyák

Visszamaradt gólyák Cseperedő

Amikor beállnak a fagyok, és az első hó is leesik, egyre több bejelentés érkezik a Rara Avis Madártani Egyesülethez, hogy gólyát láttak a mezőn. „Ott búsul egyedül, szegény, meg fog fagyni” – mondják aggódva a betelefonálok.

Mi a teendő, ha gólyát látunk télen?

Először is fontos a pontos helybeazonosítás, mert gyakran megesik, hogy ugyanazt a gólyát többen is jelentik. Meg kell figyelni, hogy a gólya mit tesz: áll-e vagy járkál. Sérült-e? Valamelyik szárnyát húzza-e a földön, szemmel látható sérülés van-e rajta? Ha van rá lehetőség, közelebb kell menni hozzá, és megfigyelni, hogy az ember közeledtére tovább megy-e, vagy esetleg el is repül. Az is hasznos információ lehet, hogy este hol látják a gólyát, ugyancsak a mezőn, az út mellett, vagy egy kéményen, háztetőn, netán gólyafészekben tartózkodik.

Minden évben maradnak vissza gólyák, hogy mi okból, pontosan nem tudni. Van, amelyik sérült, és nem tud a társaival elmenni, de van, amikor nem látszik semmi sérülés a madáron, sőt egészségesnek tűnik, tud repülni, és mégis itt marad. Van olyan gólya is, amelyik már évek óta nem repül el télen.

Fontos tudni, hogy míg nincs vastag hótakaró, addig talál magának élelmet, és azokat a gólyákat, amelyek tudnak repülni, el tudnak menekülni az ember, a kutyák elől, nem kell befogni, tulajdonképpen nem is lehet. Ha azonban a madárhoz közeledve, az nem menekül el, akkor meg kell fogni és a Rara Avis Egyesületet értesíteni, ahol gondozásba fogadják.

Azok a gólyák, amelyek nem kerülnek befogásra, de vastag a hótakaró és a fagy, akkor emberi segítségre szorulnak. Élelem kihelyezésével tudunk segíteni rajtuk. Legjobb, ha a környékről – ott, ahol éjszakázik a gólya – valaki bevállalja, hogy élelmet rak ki számára. Az eleségről az egyesület gondoskodik. Ha valaki maga szeretné a madárvédelmi feladatot elvégezni, akkor tyúknyakat, csirkeaprólékot, halat adjon naponta, és annyit, amennyit a madár elfogyaszt. Mindig egy helyen, és lehetőleg ugyanabban az időpontban etessük! Fontos a víz is számára, amit vederben lehet kihelyezni. Jelenleg három Háromszéken maradt gólyáról van tudomásunk.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.