Felhívás!

Veszprémiek a Csipikében

Veszprémiek a Csipikében Cseperedő

Veszprémi óvónők látogattak a megyeszékhelyi Csipike Napközi Otthonba. A tanintézmények közötti több évre visszanyúló partnerkapcsolat keretében sorra került szakmai találkozó célja a tapasztalatok megosztása, a pedagógusok közötti szakmai és személyes kapcsolatok kialakítása.

A Csipike Napközi Otthon és a veszprémi Vadvirág Körzeti Óvoda között partnerkapcsolat 10 évvel ezelőtt a megyeszékhelyi tanintézmény akkori vezetője, Bartók Szende és Barcza Béláné anyaországi óvodavezető kezdeményezésére jött létre a sepsiszentgyörgyi és veszprémi önkormányzatok támogatásával. Négy évvel ezelőtt Nagy Erzsébet óvodavezető kezdeményesére újabb „testvérkapcsolat” alakult a Csipike és a veszprémi Szent Margit-óvoda között. A három tanintézmény pedagógusai évente találkoznak. 2017 októberben a Vadvirág Körzeti Óvoda 45. jubileumi évfordulóján a Csipike Napközi Otthon 6 óvónője vett részt, 2018 májusban pedig a Szent Margit Katolikus Óvodába látogattak el. Április közepén a magyarországiak vendégeskedtek Háromszéken.

– Április 15–18. között a Vadvirág Óvoda három és a Szt. Margit Katolikus Óvoda négy pedagógusa vett részt a Csipike Óvodában szakmai tapasztalatcserén. Ez által a testvéróvodák óvodapedagógusai bekapcsolódtak az Iskola másként hét keretében megszervezett tevékenységekbe (tojásgyűjtés a Székely Nemzeti Múzeum kertjében, interaktív tevékenység a lelkipásztorokkal, magyar és román húsvéti hagyományok dramatikus bemutatása), a csoportokban zajló foglalkozásokba (tojásfestés, háztartási tevékenységek). A szakmai nap keretén belül Süveges Éva, a Vadvirág Körzet Óvoda óvodapedagógusa a „zöld óvodává válás” útjáról számolt be, míg Somogyi Eszter, a Szent Margit Óvoda óvodavezetője a jeles egyházi ünnepek megünneplésének lehetőségeiről tartott előadást – magyarázta Nagy Erzsébet.

A megyeszékhelyi óvodavezető elmondta, hogy a Csipike Napközi Otthon óvónői a KETT valláspedagógiai módszer gyakorlati alkalmazását mutatták be a testvéróvodák képviselőinek, és ez által az ünnepre való készülődés lelki alapját is biztosították. Ezen kívül a házigazda tanintézmény Zöld-programjai között bemutatták a Barangolókönyv-projektet, valamint különféle kézműves technikákkal ismerkedhettek meg a veszprémi óvodapedagógusok, de a programban erdővidéki kirándulás is szerepelt.

Az intézmények közötti partnerkapcsolat működőképességét a hasonló értékrend, hitvallás, célkitűzések biztosítják.

– A Vadvirág- és a Csipike-óvodák kitűzött céljai között szerepel a környezettudatos életmód kialakítása, a környezetért felelős életvitel formálása a gyermekekben, a gyermekek és családjaik környezettudatos szemléletének formálása, az egészséges életmódra nevelés. A Szent Margit Katolikus Óvoda és a Csipike három római katolikus csoportjában alapvető célkitűzés a keresztény világnézet, értékrend kialakítsa és megőrzése a gyermekekben – tette hozzá Nagy Erzsébet.

A következő tanévben a Csipike Napközi Otthon 3–3 óvónője tehet látogatást a Vadvirág Körzeti Óvodába és a Szt. Margit Katolikus Óvodába, ahol az egyházi óvoda 25. jubileumi évfordulóját közösen ünnepelhetik.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.