Felhívás!

Uzoni balladaéneklő diáklány

Uzoni balladaéneklő diáklány Cseperedő

Fazakas Boglárka, az uzoni Tatrangi Sándor Általános Iskola nyolcadik osztályos diákja nyerte meg a Kriza János balladaéneklő verseny megyei szakaszát, és így tovább jutott a novemberben sorra kerülő országos döntőbe.

A szentivánlaborfalvi lány rutinos versenyzőnek számít, tehetsége szorgalommal és kitartással párosul. Több megyei és országos szintű népdalvetélkedőn vett részt és nyert díjakat, a balladaéneklő versenybe első alkalommal nevezett be zenetanára javaslatára.

– Reménykedtem, hogy jó helyezést érek el, de arra nem gondoltam, hogy első leszek. Eddig népdalokat énekeltem, a ballada kicsit más, mert történetet mesél el, szereplői vannak és ezeket hangsúlyozni kell, de úgy gondolom elég jól megoldottam a feladatot, nem volt nehéz a váltás – mondta Boglárka.

Nem elég a szép énekhang, ha nincs gyakorlás és kitartás. A hangot művelni, képezni kell, és ebben segíti Márkos Zsuzsa zenetanár.

– Ötödik osztálytól tanítom Boglárkát, már az elején felfigyeltem tehetségére. Az iskola kórusában vezető szerepet bíztam rá, több alkalommal énekelt szólót, s mivel mindig kiválóan teljesített, vetélkedőkre is beneveztük. Elsősorban a Tiszta Forrás és a kézdivásárhelyi Háromszéki Népdalbarátok Vetélkedőjén vett részt mindig jó eredménnyel. Úgy gondoltam a balladával is meg kellene próbálkozzon, mivel stílusban nem áll messze a népdaltól. Nem volt sok időnk a felkészülésre, de mindent megtettünk, naponta gyakoroltunk és az eredmény nem maradt el – magyarázta a tanárnő.

Boglárka szép tisztán csengő énekhangját édesanyjától örökölte. A népdal szeretetét otthonról hozta magával, tehetsége az iskolában még jobban kiteljesedett.

– Boglárka nagyon tehetséges lány, a tanulmányi eredményei is nagyon jók. Már az elemiben kiváló zenei oktatásban részesült, s gimnazistaként tovább fejlesztette énekhangját, az iskola kórusának tagja, az iskolanapok állandó fellépője, több népdalversenyen vett részt, és mindig díjakkal, elismerésekkel tért haza. Iskolánk büszkesége – mondta Szabó Margit igazgató.

A nyolcadikos lány szabadidejében gitározik, rajzol, zenét hallgat. Szorgalmasan készül a Sepsiszentgyörgyön, november 16-18. között sorra kerülő országos balladaéneklő versenyre. Mindent megtesz, hogy kiváló formában legyen, jól énekeljen és tisztességgel képviselje Háromszéket és iskoláját a rangos megmérettetésen.

Mint ismeretes, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége által 2000-ben szervezett balladamondó vetélkedő 2010-ben mesemondó, 2013-ban pedig balladaéneklő versennyel bővült. A rendezvényt Kriza János népköltészeti gyűjtőről nevezték el.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.