Felhívás!

Ünnepváró a Guzsalyasnál

Ünnepváró a Guzsalyasnál Cseperedő

A Míves Házban december 5-án nyitotta meg kapuit a Guzsalyas Alapítvány 23. adventi műhelye, helyet és lehetőséget biztosítva a gyerekek számára, hogy szervezett körülmények között, szakemberek felügyelete és irányítása alatt, természetes alapanyagokat használva karácsonyi díszeket készíthessenek a kétórás foglalkozás alatt.adventi műhely

A Guzsalyas Alapítvány tíz foglalkozásból álló ajánlatából választották ki a tanítók, tanárok azt a kettőt-hármat, ami a legjobban megtetszett nekik és diákjaiknak. A legnépszerűbb a több anyagból készülő asztali dísz, a gyertyamártogatás, a gyapjú- vagy csuhéangyalka volt, de készültek karácsonyfadíszek szalmából, gyöngyből és nemezből is. Ottjártunkkor a megyeszékhelyi Nicolae Colan Általános Iskola negyedik osztályos diákjai agyagból, fűzfavesszőből és gyöngyökből asztali díszt alkottak, majd gyertyát készítettek.

– Háromféle módja van a gyertyakészítésnek, a legegyszerűbb, amikor vásárolt viaszlapok középre egy kanócot tesznek, és szorosan felcsavarják. A másik, amikor a megolvasztott viaszt különböző formákba öntik bele, majd utána faragják, mintázzák, és a harmadik, amit a gyerekekkel csinálunk, a mártogatás. Vesszük a kanócot, és belemártjuk a felolvasztott viaszba, majd vízben lehűtjük, s ezt annyiszor ismételjük meg amíg olyan vastag nem lesz, amilyent szeretnénk. A végső vízfürdő előtt a gyertya formázható. A gyerekek eldönthetik, hogy egyenes, spirál vagy éppen cikkcakkos formát szeretnének-e, s olyant készítünk – magyarázta Tóth B. Tinka.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.